Hlavní obsah

Sýrie chce spolupracovat s USA v boji proti Islámskému státu

Damašek

Sýrie je ochotna spolupracovat s USA v boji proti radikálům z Islámského státu ovládajícím severovýchod země. V pondělí to podle agentury Reuters oznámil syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Washington dal najevo, že by mohl proti radikálům na syrském území útočit.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim

Článek

„Jsou vítáni,” odpověděl během tiskové konference ministr na dotaz, zda by jeho vláda byla v boji proti sunnitským extremistům ochotna spolupracovat s USA a Velkou Británií.

USA by však podle šéfa syrské diplomacie musely případné údery koordinovat s místními úřady. V opačném případě půjde o agresi, varoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mualim ale současně upozornil, že jen letecké údery proti radikálním islamistům nestačí. Sousední státy by si se Sýrií podle něj měly také vyměňovat zpravodajské informace.

Ministr svým vyjádřením reagoval na náznaky Američanů, že by mohli rozšířit nálety proti bojovníkům Islámského státu z Iráku do Sýrie. Bezpečnostní poradce prezidenta USA Ben Rhodes o víkendu prohlásil, že se Spojené státy „nebudou omezovat hranicemi“.

Válka v Sýrii trvá déle než tři roky a USA, které trvají na odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada, se do ní zatím nepřímo nezapojily.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Možnost, že by se dalo na Asadovu stranu kvůli hrozbě Islámského státu, v pondělí odmítlo Německo, informovala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám