Hlavní obsah

Urychlíme vyzbrojení Palestinců, zní z Íránu

Teherán/Jeruzalém

Írán urychlí vyzbrojení Palestinců žijících na Západním břehu Jordánu. Prohlásil to v pondělí jeden z velitelů íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízáde v reakci na údajné sestřelení izraelského bezpilotního letounu na území Íránu. Teherán v současném konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás již několikrát podpořil Palestince.

Foto: Khamenei.ir/Handout/Files , Reuters

K vyzbrojení Palestinců vyzval i ajatolláh Alí Chameneí.

Článek

"Urychlíme vyzbrojení Západního břehu a vyhrazujeme si právo jakékoliv odpovědi na vyslání bezpilotního letounu typu Hermes, který byl sestřelen nad jaderným provozem v Natanzu," prohlásil podle agentury AFP Hádžízáde, který velí letectvu revolučních gard. Gardy jsou elitní vojenskou jednotkou íránského režimu.

Již na začátku srpna jiný z vysokých íránských představitelů přiznal, že radikálové z Hamásu jsou schopni odpalovat rakety na území Izraele díky technologiím, které jim poskytl Teherán. Prý je raketovými systémy vybavil, aby se mohli bránit izraelským útokům.

I íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí před nedávnem uvedl, že celý muslimský svět by měl Palestince vyzbrojit, aby mohli bojovat proti "sionistickému režimu".

Izrael a Spojené státy již dlouhá léta obviňují Írán, že radikály z hnutí Hamás, které je v USA a EU považováno za teroristickou organizaci, zásobují zbraněmi. Teherán vždy tvrdil, že jim poskytuje jen morální, finanční a humanitární podporu.

Írán a Izrael patří k úhlavním nepřátelům. Od islámské revoluce v roce 1979, která vynesla k moci islámské vůdce, Írán Izrael neuznává a podporuje militantní protiizraelské skupiny, jako jsou palestinský Hamás nebo libanonský Hizballáh. Izrael na druhé straně považuje Írán za největší hrozbu svých národních zájmů. Íránští vůdci v minulosti opakovaně vyzvali k likvidaci židovského státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám