Hlavní obsah

Našli jsme výcvikový manuál Hamásu, tvrdí Izrael

Novinky, rei
Jeruzalém

Izraelská armáda oznámila, že v pásmu Gazy nalezla manuál pro výcvik bojovníků palestinského hnutí Hamás. Ukázala z něj stránku potvrzující, že Hamás využívá pro své bojové operace civilní obytné čtvrti. Informovala o tom v neděli agentura Reuters. Podle Hamásu jde o podvrh.

Foto: ČTK/AP

Palestinský chlapec v Gaze. Ilustrační foto

Článek

Manuál byl podle izraelské armády nalezen koncem července v Bejt Hanúnu na severu pásma Gazy. Dokument má mít 102 stran, armáda však zveřejnila pouze jednu - s pokyny, jak ukrývat zbraně a munici v civilních oblastech.

„Ukrývaná munice v budovách slouží k přepadům v obytných oblastech a k přesunutí boje z odkrytých míst do zastavěných a uzavřených oblastí,“ uvádí text v arabštině.

Dále se píše, že civilisté by měli bojovníkům džihádu pomáhat s přepravou vojenského zařízení.

Listu chybí logo Hamásu, vespod je však uvedeno, že ho sepsalo oddělení ozbrojeného křídla Hamásu, Brigád mučedníka Izzadína Kásama.

Mluvčí izraelské armády podrobnosti k dokumentu neuvedl. Řekl jen, že armáda si je „naprosto jista, že se jedná o výcvikový manuál Hamásu“.

Mluvčí palestinského hnutí Samí abú Zuhrí to však popřel. „Je to podvrh, s nímž Hamás ani Brigády Kásam nemají nic společného,“ řekl. Podle něj chce Izrael jen ospravedlnit množství zabitých civilistů při jeho útocích v Gaze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám