Hlavní obsah

Hamás povraždil 11 Palestinců, prý donášeli Izraeli

Gaza

Palestinské radikální hnutí Hamás zavraždilo 11 lidí, kteří údajně pracovali jako informátoři Izraele. Agentura AP oznámila, že jde zřejmě o reakci na čtvrteční likvidační akci Izraele, při níž přišli o život tři členové vedení ozbrojeného křídla Hamásu.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Protesty spojené s pohřbem tří velitelů Hamásu, kteří byli zabiti při cílených izraelských náletech.

Článek

V pátek bylo na velitelství policie v Gaze zabito 11 lidí, které předtím tamní soud usvědčil jako informátory pracující pro Izrael.

Hamás po čtvrteční likvidační akci oznámil, že se nenechá zastrašit a že jeho cíl zůstává stejný – dosáhnout útoky na Izrael zrušení blokády pásma Gazy. Za smrt svých velitelů pohrozil odvetou.

Další nálety

Izraelské letectvo v pátek provedlo 20 náletů na pásmo Gazy a radikálové podle agentury AP vystřelili na Izrael dvě rakety. Při jednom z náletů byla zasažena farma na jihu pásma a zemřeli tam dva dělníci.

Od začátku konfliktu přišlo podle palestinské bilance o život na 2090 Palestinců, z nichž 469 byly děti. Zraněno bylo přes 10 tisíc Palestinců a z nich skoro třetina jsou děti. Bez střechy nad hlavou se ocitlo na 100 tisíc obyvatel pásma.

Konflikt bude mít dopad na rozpočet

V izraelském tisku se v pátek objevila informace o nákladech na válku. Podle armády už konflikt stál 2,5 miliardy dolarů (zhruba 52 miliard Kč), čímž dosavadní náklady již přesáhly výdaje na konflikt s libanonským hnutím Hizballáh v roce 2006. Tok peněz se údajně trochu zpomalil, když Izrael z Pásma stáhl pozemní jednotky. Nákladné je zejména vybavení záložníků a logistika.

Izrael povolal podle listu Haarec na 60 tisíc záloh a jejich příprava a nasazení do boje stály za měsíc už 30 miliónů šekelů (179 miliónů Kč). Vysoká cena války a další finanční nároky armády se podle Haarecu zřejmě promítnou v potlačování mnoha jiných výdajů státního rozpočtu v příštích třech letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám