Hlavní obsah

Írán vycítil šanci: Pomůžeme vám proti Islámskému státu, ale chceme atom

Teherán/Bagdád

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ve čtvrtek oznámil, že jeho země je ochotná pomoci v boji proti radikálům z Islámského státu (IS), ale výměnou za to požaduje pokrok v rozhovorech o íránském jaderném programu. Je to odpověď na iniciativu Francie, která volá po sjednocení všech blízkovýchodních zemí v boji proti IS.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Hassan Rúhání (vlevo) s ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem

Článek

Organizace IS obsadila část severní Sýrie a Iráku, ohrožuje tamní minority a nutí je přestoupit na sunnitský islám. Šíitský Írán má ve většinově šíitském Iráku značný vliv.

Francie tento týden oznámila, že chce svolat mezinárodní konferenci o sjednocení boje proti IS. Do tažení proti této nebezpečné skupině by podle Paříže měly být zapojeny také blízkovýchodní země včetně Íránu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

IS proti všem

Hrozbu ze strany IS vnímá na Blízkém východě více stran, které jsou samy znepřátelené. Potenciální společný nepřítel tak dává prostor k úvahám o vzniku paradoxních a nečekaných spojenectví. Vedle Západu totiž označuje IS za hrozbu a také za nepřítele islámu například nejvyšší duchovní ortodoxní sunnitské Saúdské Arábie. [celá zpráva]

Proti sunnitským radikálům ale bojují i jednotky věrné syrskému prezidentovi Bašaru Asadovi a podle některých zpráv se po jejich bok v Sýrii zapojuje i libanonské šíitské hnutí Hizballáh.

Na druhé straně nabídl už v červnu Izrael pomoc Jordánsku při potlačení případného postupu IS na území království, s nímž má uzavřenou mírovou smlouvu.

Něco za něco

"Přistoupíme-li na to, že nějak zasáhneme v Iráku, musí něco dát i protistrana (zapojená do rozhovorů o jaderném programu). Zatím není jasné, co bychom měli v Iráku učinit, ani to, co by měla poskytnout protistrana," sdělil Zaríf.

O íránském jaderném programu vyjednává šestice států - USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo. Loni se po mnoha letech podařilo pokročit a Írán za dílčí ústupky v programu získal dočasnou úlevu od mezinárodních sankcí. O definitivní dohodě se bude znovu jednat v září.

Zaríf se domnívá, že skupina vyjednávajících zemí by měla v Radě bezpečnosti OSN prosadit rezoluci o zrušení všech protiíránských sankcí.

Humanitární pomoc Kurdistánu

Francie dnes vypravila do iráckého Irbílu letadlo s humanitární pomocí pro Iráčany prchající před boji na severu země. Je v něm 21 tun základních potravin, stany a pokrývky, léky a kuchyňské náčiní. Humanitární lety začaly před deseti dny a do Iráku se díky tomu podařilo dostat už 58 tun humanitární pomoci.

Související témata

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Foto: Profimedia.cz

Mešita Al Abbas v Karbale

Foto: Profimedia.cz

Mauzoleum Reza Shah

Do iráckého Kurdistánu, jehož je Irbíl střediskem, se uchýlilo na 600 000 uprchlíků, mezi nimiž je mnoho křesťanů a jezídů. Boje v Iráku začaly v červnu a OSN odhaduje, že na útěku je 1,2 miliónu občanů Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám