Hlavní obsah

Čtrnáct Saúdských Arabů odsoudili za vraždu Američana a terorismus

– Rijád

Soud v Saúdské Arábii poslal v úterý jednoho muže na smrt a dalších 13 na dlouhé roky do vězení za to, že se podíleli na vraždě amerického inženýra v roce 2004, napadení vládních budov a plánování útoku na americkou a britskou ambasádu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na saúdskoarabská státní média.

Článek

Útočníci, jejichž národnost nebyla zveřejněna, byli součástí asi padesátičlenné teroristické buňky, která se podílela i na pašování zbraní z Iráku. Měli se rovněž vydávat za policisty, bojovat v ozbrojených konfliktech v zahraničí a střílet na saúdskoarabské bezpečnostní složky, uvedla místní tisková agentura SPA.

Amerického inženýra Paula Johnsona ozbrojenci unesli 12. června 2004. Zastavili ho na falešném kontrolním stanovišti, zbili ho a pak ho sťali. [celá zpráva]

Devětačtyřicetiletý Johnson pracoval pro zbrojní koncern Lockheed Martin. Extremisté po jeho zadržení hrozili, že ho zabijí, pokud v Saúdské Arábii nebudou propuštěni věznění členové Al-Káidy. Poté, co uplynulo ultimátum, které dali úřadům, muže zabili. Videozáznam stětí zveřejnili na internetu.

Tvrdili, že si Johnsona vybrali kvůli tomu, že jeho zaměstnavatel vyrábí vrtulníky Apache, které útočí proti muslimům v Palestině a v Afghánistánu.

K vraždě Američana došlo v době, kdy členové Al-Káidy stupňovali své útoky v Saúdské Arábii. Poté co byli potlačeni místními bezpečnostními složkami, většina z nich utekla do sousedního Jemenu, kde nyní působí jedna z nejaktivnějších odnoží této teroristické organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám