Hlavní obsah

Do další války v Iráku nepůjdeme, slíbil Britům Cameron

Londýn

Britský premiér David Cameron v pondělí vyloučil návrat pozemních bojových sil do Iráku. Londýn podle něj nemá zájem vést v Iráku další válku. Ministerský předseda to řekl v televizi BBC den poté, co v komentáři pro nedělník The Sunday Telegraph varoval před hrozbou radikálů z Islámského státu, kteří dobyli západ a sever Iráku.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

„Chci vám a vašim rodinám dát jasně najevo, že Británie se nezúčastní další války v Iráku. Armádu tam nepošleme,“ slíbil Britům Cameron.

Nechce však zůstat vůči postupujícím radikálním islamistům v Iráku nečinný. Jak Cameron vysvětlil v nedělním Telegraphu, Islámský stát rozpoutává vlnu politického extremismu, která by mohla zasáhnout i Velkou Británii.

„Ano, měli bychom využít všech prostředků, které máme - naši diplomacii a politické vztahy, pomoc, vojenské dovednosti a odborné znalosti -, abychom pomohli jiným. Tyto prostředky bychom měli použít jako součást strategie s cílem zatlačit na Islámský stát a zajistit, aby s touto teroristickou organizací bylo náležitě naloženo a ona nemohla vyvolat zmatek v našich ulicích,“ poznamenal v pondělí v BBC premiér.

V Iráku již operuje královské letectvo včetně bojových letounů Tornado. Zatím pouze distribuují pomoc a podnikají pozorovací lety, bojové úkoly neplní.

To ale není do budoucna vyloučené. Britský ministr Michael Fallon už ostatně připustil, že mise překročila původní humanitární rámec. Během své návštěvy letecké základny Akrotiri na Kypru také ministr přiznal, že operace zřejmě potrvá několik „dalších týdnů a měsíců“.

Související témata

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Britské Tornado s posádkou

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu na samohybném protiletadlovém čtyřčeti Šilka

Návrat pozemních bojových jednotek do Iráku odmítl i americký prezident Barack Obama, který povolil vzdušné údery proti radikálním islamistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám