Hlavní obsah

Izrael zboural domy Palestinců podezřelých z vraždy tří izraelských studentů

Jeruzalém

Izraelští vojáci zbourali na okupovaném západním břehu Jordánu domy dvou Palestinců podezřelých z únosu a zabití tří izraelských mladíků. Jejich smrt vyvolala spirálu násilí, které vedlo k masivní izraelské operaci v pásmu Gazy ovládaném hnutím Hamás. To Izraelci obviňují, že stálo za únosem trojice studentů židovského semináře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelští vojáci zdemolovali domy údajných vrahů tří izraelských teenagerůVideo: Reuters

 
Článek

Izraelská armáda musela s demolicí domů čekat na rozhodnutí nejvyššího soudu, který odmítl trojí odvolání rodin údajných viníků. Vojenská technika v pondělí zničila dům Husámy Kavásmy a abú Áiši, bydliště Marvána Kavásmy bylo zapečetěno.

Armáda považuje demolice domů za odstrašující metodu pro teroristy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trojice izraelských mladíků, která se vracela stopem ze západního břehu do Izraele, byla pohřešována od 12. června. Jejich těla se našla o několik týdnů později na západním břehu Jordánu.

Foto: Nasser Shiyoukhi, ČTK/AP

Palestinec u trosek domu Husámy Kavásmy ve městě Hebron na západním břehu Jordánu

11. července byl zatčen Husám Kavásma z Hebronu, další dva podezřelí Ámir abú Áiša a Marván Kavásma jsou na útěku.

Husám Kavásma se podle izraelských úřadů přiznal, že při únosu pomáhal tím, že zajistil od Hamásu peníze a nakoupil zbraně, které pak předal hledané dvojici. Zúčastnil se také ukrytí těl na pozemku, který předem zakoupil.

Smrt trojice Izraelců vyvolala nové napětí s Palestinci a vyústila v měsíční vojenskou operaci v pásmu Gazy, kterou nepřežilo na 2000 lidí. Izrael z únosu obvinil palestinské radikální hnutí Hamás, které se k akci nepřihlásilo, ale svou vinu ani nepopřelo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám