Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu zmasakrovali desítky vesničanů

Radikální sunnitští ozbrojenci Islámského státu (IS) pozabíjeli osm desítek členů náboženské menšiny jezídů a unesli asi stovku tamních žen. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na kurdské představitele. Spojené státy ve spolupráci s iráckou armádou podnikly nálet na pozice islamistů u největší irácké přehrady nedaleko města Mosul.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Uprchlíci z náboženské menšiny jezídů, které z domovů vyhnaly boje v severoiráckém městě Sindžár.

Článek

„Přijeli ve vozech a začali zabíjet. Myslíme si, že to bylo kvůli jejich víře: konvertujte, nebo budete zabiti,“ popsal agentuře Reuters páteční vraždění kurdský představitel Hošjár Zebárí.

Podle svědků, kteří přežili, vraždění ve vesnici vzdálené 45 kilometrů od města Sindžár, trvalo zhruba hodinu. Další podrobnosti vylíčili obyvatelé sousední vesnice.

„Řekl mi, že Islámský stát se pět dní snažil vesničany přesvědčit, aby přestoupili na islám. Pak uvedl, že na jednom, místě shromáždili muže a zastřelili je. Ženy a dívky pravděpodobně odvezli do Tal Afaru, protože to je místo, kde tito zahraniční bojovníci sídlí,“ uvedl jeden z obyvatel sousední obce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: OSN poskytla humanitární pomoc uprchlíkům ze severu IrákuVideo: Reuters

Přesný počet zabitých není možné nezávisle ověřit, poznamenala agentura Reuters. Bojovníci Islámského státu už povraždili v průběhu své ofenzívy v severním Iráku nejméně 500 členů náboženské menšiny jezídů. Některé další údajně pohřbili za živa. Tři stovky žen také unesly a udělali z nich otrokyně, uvedly irácké úřady.

Strategická přehrada

Vláda v Bagdádu mezitím pokračuje ve spolupráci s USA v leteckých úderech proti sunnitským radikálům. Americká letadla zaútočila v sobotu ráno na pozice IS u strategické přehrady nedaleko města Mosul. Nálet měl být součástí operace na dobytí tohoto vodního díla.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Mosulskou přehradu bojovníci Islámského státu obsadili začátkem srpna. Archivní snímek

Ozbrojenci přehradu ovládli začátkem srpna. Kromě leteckých útoků se připravuje i pozemní operace, do ní by se měly zapojit kurdské jednotky.

Přehrada leží na řece Tigris asi 50 kilometrů severně od Mosulu a pro islamisty představuje cennou kořist. Nádrž totiž zásobuje rozsáhlé území vodou, navíc tam funguje výkonná hydroelektrárna. Panují obavy, že islamisté mohou odstřihnout statisíce lidí od dodávek vody a elektřiny a také vytopit řadu měst v okolí.

Reklama

Související články

Jezídové čelí genocidě

Až sedm set tisíc jezídů mohlo opustit oblast okolo iráckého Sindžáru poté, co toto město dobyli předminulý víkend sunnitští radikálové z Islámského státu,...

Výběr článků

Načítám