Hlavní obsah

Konec třenic, irácký premiér Málikí rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácký premiér Núrí Málikí ve čtvrtečním televizním projevu oznámil svou rezignaci na funkci a podpořil svého nástupce Hajdara Abádíma, kterého v pondělí prezident Fuád Masúm pověřil sestavením nové vlády. Málikí podlehl tlaku z domácí politické scény i ze zahraničí, dosud pověření Abádíma odmítal a prezidentovi hrozil soudem.

Foto: Reuters

Núrí Málikí rezignoval na post iráckého premiéra.

Článek

Málikí stojí v čele koalice, která zvítězila v dubnových volbách. Dosud byl přesvědčen, že jedině on měl být pověřen sestavením kabinetu.

V Iráku i v zahraničí však v poslední době rostla kritika jeho politiky vůči sunnitům. I část šíitské komunity, k níž Málikí patří, si myslí, že právě to dovedlo Irák k současné krizi.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Zdá se, že navíc přišel i o podporu svých dvou největších opor, které měl dosud v zahraničí – USA a Íránu. Abádímu jako designovanému premiérovi už blahopřál Írán, telefonicky s ním hovořil americký prezident Barack Obama a požádal ho, aby sestavil novou vládu co nejrychleji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám