Hlavní obsah

Tisícům jezídů se podařilo uprchnout z iráckých hor

Několika tisícům příslušníků náboženské sekty jezídů, kteří se skrývají před bojovníky Islámského státu v horách u města Sindžár na severu Iráku, se v posledních třech dnech podařilo z obklíčení uniknout. Podle informací diplomatů OSN v iráckém Irbílu jim k útěku pomohli kurdští bojovníci.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Příslušníci komunity jezídů uprchli před islamisty.

Článek

Podle Kierana Dwyera, mluvčího agentury OSN pro koordinaci humanitárních akcí, byly do akce na pomoc jezídů zapojeny i další organizace. Dwyer je ale odmítl blíže upřesnit. Humanitární pomoc v minulých dnech obklíčené komunitě shazovaly britské a americké letouny. [celá zpráva]

"Během posledních 72 hodin se několik tisíc lidí dostalo z horských úkrytů. Uprchli s pomocí kurdských bezpečnostních složek a dalších organizací," uvedla v prohlášení OSN.

Tisíce členů náboženské sekty jezídů utekly před islamisty. V odlehlých horských oblastech je údajně uvězněno více než 20 000 rodin, které trpí nedostatkem jídla a hlavně vody. Jsou vystaveny útokům islamistů zejména z jihu. Podle Dwyera OSN připravuje otevření humanitárního koridoru, který by jezídským rodinám umožnil dostat se na svobodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám