Hlavní obsah

AI: Spojené státy mohly v Afghánistánu spáchat válečné zločiny

Kábul

USA nevyšetřily několik případů zabití civilistů při amerických vojenských operacích v Afghánistánu, ani rodiny obětí neodškodnily. Uvedla to mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI), která se zabývala deseti incidenty z let 2009 až 2013. Při nich údajně zahynulo 140 Afghánců. AI uvádí, že mohlo dojít k válečným zločinům.

Foto: Ahmad Nadeem, Reuters

Američtí vojáci v Kandaháru. Ilustrační snímek

Článek

Organizace v rozhovorech s příbuznými civilních obětí amerických útoků zaměřených proti islamistům zjistila, že většina rodinných příslušníků zabitých nikdy neabsolvovala žádný rozhovor s americkými vyšetřovateli.

Incidenty převážně zahrnovaly letecké útoky a noční razie amerických jednotek. Obě tyto taktiky vyvolaly v minulých letech v Afghánistánu vlnu kritiky.

Organizace Amnesty International tvrdí, že dva případy – jeden v provincii Paktíja v roce 2010 a další v provincii Vardak z období od listopadu 2012 do února 2013 – obsahují "četné a přesvědčivé důkazy válečných zločinů".

Počet obětí v Afghánistánu vzrůstá

"V žádném z případů, kterými jsme se zabývali, americká armáda nikoho trestně nestíhala," řekl představitel AI Richard Bennett. "Důkazy o možných válečných zločinech byly podle všeho ignorovány," dodal.

Počet civilních obětí v Afghánistánu vzrostl podle bilance OSN v první polovině letošního roku o 17 procent. Letos od ledna do června zahynulo na afghánském území 1564 civilistů, zatímco loni ve stejném období 1342.

OSN rovněž uvedla, že 74 procent těchto úmrtí mají na svědomí povstalci, 17 procent vládní a provládní síly a pouze jedno procento zahraniční oddíly.

Reklama

Výběr článků

Načítám