Hlavní obsah

Islámský stát zajal stovky jezídských dívek a žen. Jejich vyhlídky jsou ty nejhorší

– Bagdád

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát zajali v uplynulých dnech stovky žen patřících k náboženské sektě jezídů. Podle agentury AP to v pátek prohlásil mluvčí iráckého ministerstva pro lidská práva. Některé z žen nejspíš vězní v Mosulu, který mají radikálové pod kontrolou již od června.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci utíkající před ozbrojenci z hnutí Islámský státVideo: Reuters

 
Článek

Islamisté o minulém víkendu pokročili v ofenzivě a dobyli oblast na severu Iráku, kterou kurdská menšina jezídů dosud obývala. Jde zejména o okolí měst Sindžár a Zumár.

Islamisté dali místním obyvatelům údajně ultimátum, aby si vybrali jednu z možností: přestoupili na islám, platili náboženskou daň, anebo opustili své domovy. Jinak je čeká smrt. Ze svých domovů tak uprchly tisíce lidí, kteří se nyní skrývají v nepřístupných horách a bojují s nedostatkem jídla i vody.

Foto: Profimedia.cz

Jezídské dívky, které uprchly ze Sindžáru

Irácký ministerský mluvčí Kamíl Amín navíc uvedl, že ozbrojenci zajali stovky žen mladších 35 let, které k sektě patří. Některé z nich teď zadržují ve školách ve druhém největším iráckém městě Mosulu. Ministerstvo se o tom prý dozvědělo od rodin těchto zadržovaných žen.

Zvrácené plány

"Myslíme si, že je teroristé považují za otrokyně a mají s nimi zvrácené plány," prohlásil Amín.

"Domníváme se, že tyto ženy budou ponižujícím způsobem zneužívány teroristy, aby uspokojily jejich živočišné potřeby způsobem, který se příčí veškerým lidským i islámským hodnotám," dodal.

Foto: Reuters

Ozbrojenci z Islámského státu se zmocnili sídla Kurdské demokratické strany v křesťanském městě Bartella v irácké provincii Ninive.

Spojené státy zprávy o únosu žen potvrdily. Jak uvedl nejmenovaný americký představitel, islamisté chtějí ženy údajně prodat nebo nabídnout k sňatku svým bojovníkům.

Američané v pátek zahájili letecké údery na pozice islámských radikálů na severu Iráku. Rovněž iráckým uprchlíkům ukrývajícím se v horách shodili několik balíků s jídlem a vodou.

Na severu Iráku žije odhadem 500 000 jezídů, jejichž náboženství obsahuje prvky islámu, křesťanství, judaismu i zoroastrismu. Jeho ústřední součástí je dualismus mezi bohem, který je jen stvořitelem světa, ne však jeho udržovatelem, a Malakem Táúsem (anděl-páv), který je činný a výkonný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám