Hlavní obsah

Obama povolil letecké údery v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Bagdád
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek oznámil, že povolil cílené letecké údery v Iráku v případě dalšího postupu islamistů. Spojené státy podle něj zasáhnou, jestliže se v ohrožení ocitnou životy Američanů, jakož i tisíců civilistů, aby odvrátily genocidu. Ujistil však, že nepřipustí opětovné zavlečení USA do další války, americké bojové jednotky se do Iráku nevrátí.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama schválil cílené letecké údery v Iráku proti sunnitským radikálům z Islámského státu.

Článek

"Povolil jsem cílené údery, pokud bude nezbytné pomoci iráckým silám chránícím civilisty," řekl Obama. Vyloučil ale opětovné vyslání vojáků do Iráku: „Spojené státy nemohou a neměly by intervenovat při každé krizi ve světě.”

Dodal, že nemůže zavírat oči před násilím v Iráku, které má hrozivý rozměr: "Můžeme jednat - opatrně, odpovědně -, abychom zabránili možné genocidě," řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obama varoval, že nálety budou následovat v případě dalšího postupu islamistů na Bagdád nebo správní středisko iráckého Kurdistánu, jímž je Irbíl. Islámský stát dobyl v posledním týdnu několik měst na hranicích kurdské autonomie. V obou městech jsou američtí poradci. Nálety mohou být použity i jako podpůrné, pokud se pokusí irácká armáda vysvobodit uprchlíky z hor.

Pentagon podle BBC kategoricky popřel zprávy, že by americké letouny již bombardovaly pozice islamistů. "Zprávy tisku, že Spojené státy zasadily letecké údery v Iráku, jsou zcela falešné. K žádné takové akci nedošlo," uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. Spekulace se objevily po náletu na Mosul, kde byla podle svědků použita bezpilotní letadla. [celá zpráva]

Američané shazují zásoby

Americký prezident také povolil shazování zásob civilistům, kteří prchli do hor před postupujícími radikály z organizace Islámský stát (IS).

Obamovo prohlášení následovalo až poté, co tři americká vojenská nákladní letadla v doprovodu stíhaček podle agentury AP bezpečně shodila uprchlíkům na 20 000 litrů pitné vody a 8 000 potravinových dávek.

Foto: Danny Johnston, ČTK/AP

Lockheed C-130J Hercules

Shoz zásob se odehrál v horách u města Sindžár, kde přežívá asi 40 000 členů náboženské sekty jazídů. V případě potřeby se shozy zásob mají zopakovat.

Islámský stát dobyl v poslední době několik měst v blízkosti iráckého Kurdistánu. Podle OSN je na útěku na 200 000 lidí včetně desítek tisíc křesťanů, které vyhnali z jejich centra v Iráku. [celá zpráva]

Spojené státy podle nejmenovaného vládního představitele také odesílají kurdským bojovníkům vojenskou pomoc. Obama uvedl, že USA mohou a měly by podporovat umírněné síly, které by mohly zajistit stabilitu Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám