Hlavní obsah

Na Islámský stát v Iráku zaútočily drony, které mají jen Američané

Bagdád

Desítky obětí si ve středu vyžádal nálet na severoirácký Mosul, který od června ovládají sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku. Zasažena byla věznice a podle BBC byl použit k útoku bezpilotní letoun. Takové stroje má ale ve výzbroji jen málo zemí, v oblasti zřejmě jen Američané.

Foto: Reuters

Irácký voják u bitevního Suchoje Su-25

Článek

Podle BBC zemřelo při útoku 50 osob, podle státní televize si vyžádal 60 obětí z řad radikálů, Al-Džazíra jich uvádí 70.

Nálety byly podniknuty brzy ráno. Cílem byla věznice, kde radikálové z hnutí Islámský stát (dříve ISIL) ustanovili náboženský soud a využívají ji i jako operační základnu. Asi 300 zadržovaných lidí bylo při náletech osvobozeno, uvedla irácká státní televize s odvoláním na nejmenované zdroje z iráckých zpravodajských služeb.

Původně se útok připisoval iráckému letectvu, které nedávno získalo bitevní letouny Suchoj Su-25, pak ale BBC uvedla, že útočil bezpilotní letoun. To by mohlo naznačovat, že útočili Američané, protože nikdo jiný nemá v oblasti drony schopné podnikat takovéto útoky. Za jejich nasazení přímo ve Washingtonu míní orodovat ředitel koalice Chaldejců na Blízkém východě v USA Mark Arabo.

Útoků ale mohlo být více, protože podle mluvčího iráckého ministerstva bylo při náletu iráckých letadel 5. srpna zabito pět bojovníků Islámského státu a bývalý vysoký člen Al-Káidy Abdul Rahmán Pákistání, který přešel na stranu Islámského státu. To by také potvrzovalo, že existuje otevřený kanál mezi Pákistánem a místy ovládanými Islámským státem, uvedl web longwarjournal.org.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové na stráži

Kurdové přešli do protiútoku

Na sunnitské radikály zaútočili i kurdští pešmergové. Kurdové před pár dny oznámili, že připravují ofenzivu proti sunnitským ozbrojencům, kteří ovládli část země.

„Změnili jsme taktiku. Místo toho, abychom zaujímali obranné postavení, začali jsme útočit. Nyní bojujeme s Islámským státem v Machmúru,” uvedl vysoce postavený kurdský představitel Džabbár Javár, který má na starosti činnost pešmergů, jak se kurdští milicionáři nazývají.

Kurdské milice ostřelovaly i východní čtvrtě Mosulu.

Foto: Reuters

Exploze při boji Kurdů s Islámských státem

Ofenziva byla zahájena v oblasti asi 40 kilometrů jihozápadně od Irbílu, který je metropolí iráckého Kurdistánu. Proti islamistickým ozbrojencům se podle agentury AFP postavili jak Kurdové, tak zástupci Sýrie a Turecka. Javár také informoval, že kurdské bezpečnostní složky kvůli bojům s radikály obnovily spolupráci s ústřední iráckou armádou. Irácký premiér Núrí Málikí již v pondělí iráckému letectvu přikázal, aby Kurdy podpořilo.

Foto: Reuters

Prchající jazídové

Následovala po první porážce Kurdů ze strany Islámského státu, když získal tři kurdská města Sindžár a Zumár mosulskou přehradu.

Javár varoval, že smrt hrozí 50 000 příslušníků sekty jazídů, kteří uprchli před sunnitskými radikály do hor. Mají jen málo potravin a vody. „Mnoho z nich již zemřelo,” dodal kurdský představitel bez dalších podrobností. OSN získala už v úterý informace, že čtyřicet dětí jazídů, kteří patří k nejstarším náboženstvím na světě, zemřelo na následky násilí a dehydratace.

Po porážce několik kongresmanů žádalo přímou vojenskou podporu pešmergů ze strany Obamovy vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám