Hlavní obsah

Pohřešovaný izraelský voják byl zabit v boji, tvrdí armáda

• Aktualizováno

Izraelská armáda v neděli prohlásila vojáka, který v pátek zmizel v palestinském Pásmu Gazy, za mrtvého. Třiadvacetiletý Hadar Goldin byl zabit v pátek v boji. Uvedla to agentura Reuters. Doposud se spekulovalo, že byl Goldin zajat hnutím Hamás, které to však odmítalo. Palestinci oznámili, že při izraelské ofenzivě byla zasažena i škola provozovanou OSN. Při útoku mělo zahynout deset lidí.

Foto: ČTK/AP

Izraelský voják Hadar Goldin

Článek

Podle agentury Reuters zasáhla střela vstup do školy. Na místě prý zůstalo ležet kromě deseti mrtvých také 30 zraněných. Izraelská armáda  incident prověřuje.

Nedělní ostřelování cílů v Pásmu Gazy si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádalo již více než 30 obětí.

Voják byl pohřešován od pátku

Smrt poručíka pěchoty Goldina oznámil zvláštní výbor v čele s hlavním rabínem izraelských ozbrojených sil. Rabín a izraelský ministr obrany také navštívili rodinu oběti ve městě Kfar Saba na severu Izraele.

Goldin byl nezvěstný od pátku. Izrael se původně obával, že mladík během bojů padl do rukou Hamásu. Údajný únos se podle izraelských médií odehrál po začátku původně plánovaného třídenního příměří. Klid zbraní ale nakonec trval zhruba dvě hodiny.

Hamás se k únosu vojáka nepřihlásil. Ozbrojené křídlo Hamásu, brigády Kásam, v sobotu uvedlo, že nemá informace o tom, kde by se voják mohl nacházet, a že mohl být zabit během izraelského leteckého útoku.

Foto: Siegfried Modola, Reuters

Stahování izraelské armády z Gazy

Zmizení vojáka vyvolalo ostrou kritiku i v zahraničí. Vyjádřil se k němu na příklad generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Izrael chce zničit celou síť tunelů

Potvrzením Goldinovy smrti stoupl počet Izraelců zabitých od začátku konfliktu na 66. Kromě dvou jde výlučně o vojáky. Na palestinské strany bylo za poslední více než tři týdny bojů zabito zhruba 1670 lidí, většinou civilistů.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer prohlásil, že Izrael je připraven pokračovat v boji proti radikálům v Pásmu, a to tak dlouho, dokud bude třeba. Izrael přitom z Gazy podle médií stáhl část svých pozemních jednotek a armáda uvedla, že je blízko hlavního cíle své ofenzivy, tedy zničení sítě tunelů prokopaných Hamásem na izraelské území. Podle Netanjahua budou vojenské akce pokračovat i po dosažení tohoto cíle, citovala jej agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám