Hlavní obsah

Izrael povolává dalších 16 tisíc záložníků

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelská armáda povolala nových 16 tisíc záložníků a zvýšila počet vojáků zapojených do bojových operací v pásmu Gazy na 86 tisíc. Oznámil to ve čtvrtek v Jeruzalémě izraelský armádní mluvčí.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelští rezervisté se vracejí zpátky do vlasti po bojích v palestinském městě Chán Júnis.

Článek

Noví branci mají ulehčit situaci jednotek nasazených proti bojovníkům Hamásu.

Od půlnoci podnikly Izraelské obranné síly (IDF) útoky na 20 cílů v pásmu Gazy. Letectvo ráno bombardovalo i mešitu v uprchlickém táboře Džabálíja. Zraněno bylo 15 Palestinců, kteří byli v nedaleké škole. Jako úkryt pro stovky lidí ji využívá Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v Gaze, při kterém zahynulo 17 lidíVideo: Reuters

V noci od půl jedenácté do šesti hodin ráno nebyla na území Izraele vypálena žádná raketa. Nedlouho poté však byly útoky palestinských radikálů opět obnoveny.

Konflikt propukl po únosu a vraždě tří izraelských mladíků na západním břehu Jordánu a následném zabití palestinského chlapce v Jeruzalémě. Operaci Ochranné ostří zahájil židovský stát 8. července jako odvetu za ostřelování raketami. Když nálety a ostřelování nedonutily Hamás přestat v ostřelování, přistoupil Izrael k pozemní operaci.

Od začátku izraelské operace palestinští radikálové vypálili přes 2670 raket, uvedly IDF.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování GazyVideo: Reuters

Boje trvají 24. den a bylo při nich zabito více 1361 Palestinců, 58 Izraelců a jeden Thajec. Izraelská soukromá televize Channel 2 uvedla, že na jihu Izraele opustilo za poslední tři týdny své domovy na 300 tisíc obyvatel ve strachu z raketových útoků i z pokusů palestinských ozbrojenců dostat se tunely na území židovského státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám