Hlavní obsah

Tržiště v Gaze bylo zasaženo během příměří, patnáct mrtvých

Jeruzalém/Gaza

Nejméně patnáct lidí zahynulo a dalších 160 bylo zraněno ve středu odpoledne při explozi na tržnici v Gaze. Podle palestinských zdrojů byla zasažena při izraelském náletu podniknutém během čtyřhodinového příměří vyhlášeného jednostranně Izraelem.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Dým nad školou OSN v Džabálíji

Článek

Výbuch zasáhl podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Hamásu tržiště s ovocem a zeleninou, kde právě nakupovaly stovky lidí. Kromě tržiště bylo v době příměří, jež mělo trvat od 14:00 do 18:00 SELČ, terčem útoků také město Chán Júnis, kde přišlo o život sedm lidí.

Obyvatelé měli pocit, že během avizovaného klidu zbraní budou v bezpečí a vyrazili doplnit si zásoby. Izrael ale při vyhlašování příměří varoval, že se nebude týkat míst, kde se bojuje a že i během něj budou pokračovat operace proti tunelům a i proti místům odkud Hamás odpaluje rakety.

Hamás na jednostranné příměří nepřistoupil, protože se netýká příhraniční oblastí. Dvě rakety vypálené Palestinci sestřelil izraelský protiraketový štít nad Aškelonem. [celá zpráva]

K poslednímu útoku se zatím Izrael nevyjádřil. K rannímu zásahu školy v Džabálíji poznamenal tajemník ministerstva zahraničí Cahi Hanegbi, že by se OSN měla více zajímat o to, že Hamás její školy používal jako skladiště zbraní. [celá zpráva]

Dodal ještě, že vždy, když v nich byly nalezeny rakety, byly předány Hamásu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám