Hlavní obsah

V Sýrii se za radikální islamisty odpálil Američan

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký občan, narozený jako Moner Mohammad Abu Salha na Floridě, provedl na konci května v syrské provincii Idlíb sebevražedný útok. Radikální fronta An-Nusra nyní zveřejnila video, na němž Abu Salha, který v Sýrii přijal válečnické jméno abú Hurajra al-Amríkí, hovoří o tom, že jde na smrt v Alláhově jméně s radostí.

První sebevražedný atentátník z řad občanů USA se před útokem svěřil, že je připraven na smrtVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Alláh je velkolepý. Díky Alláhovi a jeho milosrdenství. Když jsem přišel do Sýrie, neměl jsem nic – žádné peníze, abych si koupil pušku a náboje. Teď mi to Alláh dal vše, a ještě víc,“ říká na snímku přejatém agenturou Reuters. Podle ní se zřejmě jedná o prvního Američana v řadách sebevražedných útočníků v Sýrii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Abu Salha se narodil v říjnu 1991 ve floridském okrese Palm Beach. Vyrostl ve středostavovské rodině jižně od Orlanda. Jeho rodina je jordánsko-palestinského původu a vlastní několik obchodů s potravinami.

Video islamistů ho ukazuje, jak klečí u zbraní ve vestě na výbušniny a mluví o příštím životě. „Chci spočinout v nebi. Tady není nic, mé srdce nemá v tomto životě spočinutí. Nejdůležitější pro mě je dostat od Alláha požehnání. Alláh je nejlepší, miluji ho, ať už přijdu do nebe, anebo ne. Neboť Alláhova láska je víc než nebe,“ prohlašuje.

Americká vláda odhaduje, že na syrském bojišti je až 70 občanů USA.

Válka v Sýrii trvá přes tři roky. O život v ní přišlo více než sto tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám