Hlavní obsah

V nemocnici v Gaze umíraly děti. Palestincům zabloudily jeho vlastní rakety, brání se Izrael

Aktualizováno

Na největší nemocnici ve městě Gaza a nedaleký park v pondělí dopadly rakety, které zabily deset lidí včetně několika dětí. Podle serveru izraelského deníku Ha´arec Palestinci tvrdí, že útočil izraelský bezpilotní letoun, izraelská armáda to ale vylučuje s tím, že na místo dopadly zbloudilé rakety, které vystřelilo radikální hnutí Hamás.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při útoku na veřejný park v Gaze zemřelo osm dětí a dva dospělíVideo: Reuters

 
Článek

Podle palestinských úřadů při explozi zemřelo deset lidí včetně nejméně sedmi dětí, které si hrály v parku nedaleko uprchlického tábora Šatí. Kolem padesáti dalších osob prý bylo zraněno.

Izraelský armádní koordinátor Joav Mordechaj, kterého citovala i palestinská agentura Ma’an, uvedl, že rakety vypálili ozbrojenci z Islámského džihádu.

Další čtyři mrtví v Izraeli

Čtyři lidé zahynuli také na jihu Izraele, zabily je minometné střely vypálené z pásma Gazy. Izraelská armáda poté varovala obyvatele několika oblastí v okolí města Gazy, aby okamžitě opustili své domovy a uchýlili se do centra metropole.

Zprávu armáda předala Palestincům prostřednictvím telefonátů a SMS zpráv. Podle agentury DPA posílají izraelští vojáci civilistům taková varování obvykle před rozsáhlými útoky.

Počet obětí nynějšího izraelsko-palestinského konfliktu, který trvá již 21 dní, tak už přesáhl 1100, z čehož je více než 1060 Palestinců, 52 izraelských vojáků a dva izraelští civilisté a jeden Thajec.

Foto: ČTK/AP

Izraelští vojáci na pohřbu svého kolegy, který zahynul při pozemní operaci v pásmu Gazy

Dočasné příměří v Pásmu Gazy u příležitosti muslimského svátku Íd al-fitr, který následuje po postním měsíci ramadánu, je velmi křehké.

Pašerácké tunely do Gazy ničí i Egypt

Hnutí Hamás v neděli odpoledne navrhlo 24hodinové humanitární příměří, které však Izrael oficiálně nepřijal. Izraelská armáda ovšem v pondělí údajně ostřelovala cíle na území Gazy pouze v odpovědi na dvě desítky střel vypálených Hamásem na izraelské území. Armáda prý také pokračovala ve zneškodňování podzemních tunelů vedoucích do Izraele. Čtrnáct tunelů z Pásma Gazy prý v pondělí zničil také Egypt.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odmítl výzvu Rady bezpečnosti OSN, aby s Hamásem uzavřel humanitární příměří. Není to prý v zájmu bezpečnosti Izraele. Výzva Rady bezpečnosti se podle Netanjahua vztahuje pouze k potřebám Hamásu a nebere prý ohled na izraelské potřeby, ke kterým údajně patří hlavně demilitarizace Pásma Gazy. K uzavření příměří již dříve Netanjahua v telefonickém rozhovoru vyzval také americký prezident Barack Obama. Podle AFP chtějí zvýšit tlak na jednání o příměří také lídři Francie, Německa, Velké Británie a Itálie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám