Hlavní obsah

Bojovníkem týdne se stal v Kábulu český voják za opravu vrtulníku

Kábul/Praha

Bojovníkem týdne se stal v Kábulu voják Bohuslav H. z českého leteckého poradenského týmu. Ocenění se uděluje za předvedení neobyčejných schopností a dovedností při plnění úkolů. A čím si vojenské velení získal? Opravil závadu na bitevním vrtulníku Mi-35. Sdělilo to v pátek ministerstvo obrany.

Foto: Armáda ČR

Voják Bohuslav H. (vpravo) z českého leteckého poradenského týmu s diplomem pro Bojovníka týdne

Článek

Český praporčík, zvaný ostatními kolegy Bob, za svůj výkon obdržel pamětní plaketu. Podle ministerstva je k provedení takové opravy potřeba velká manuální zručnost a hluboké odborné znalosti, ale také dlouholetá praxe a zkušenosti s tímto typem vrtulníku a sovětskou leteckou technikou.

Přesně odhadl, kde je problém

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bob přesně odhalil, kde je problém, znal souvislosti a věděl, kam sáhnout mezi nepotřebné součástky, které se povalovaly kdesi v hangáru. Bob tak předvedl všem v praxi známé heslo o zlatých českých ručičkách," komentoval vojákův výkon jeho velitel. Náhradní díly na leteckou techniku totiž nejsou v Afghánistánu vždy k dispozici.

Iniciativa českého vojáka je v době prezidentských voleb a na začátku hlavní bojové sezóny radikálního hnutí Tálibán záslužná. Přispěl tím k rozšíření letového parku afghánských vzdušných sil. Kromě plakety byl Bob odměněn také potleskem amerických letců.

Oceněný voják patří do českého týmu AAT (Air Advisory Team), který působí na letišti v Kábulu. Jeho hlavním úkolem je výcvik pilotů afghánského vrtulníkového letectva. V Afghánistánu v současné době slouží téměř 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty v zemi působí také logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

V Hradci Králové se rozloučili s dalším z padlých vojákůVideo: Vladislav Prouza, Právo

Nejpočetnější skupinou je strážní rota, která má na starosti ochranu letecké základny Bagrám. Její členové vyjíždějí na hlídky do okolí, kde se snaží zabránit povstalcům v odpalování raket na základnu, získávají také informace od místních obyvatel. Ve strážní rotě sloužilo i pět českých vojáků, kteří přišli o život poté, co na jejich hlídku minulé úterý zaútočil sebevražedný atentátník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám