Hlavní obsah

Asad složil prezidentskou přísahu a slíbil, že v boji nepoleví

– Damašek • Aktualizováno
Novinky, rei

Syrský prezident Bašár Asad ve středu složil prezidentský slib a zahájil tak další sedmileté období v nejvyšším úřadě. Slíbil, že jeho vláda bude dál bojovat proti terorismu, který podle něj podporují arabské země v regionu i Západ.

Foto: Syria TV, Reuters

Bašár Asad skládá prezidentskou přísahu.

Článek

Slavnostní přísaha se poprvé kvůli bezpečnostní situaci udála v prezidentském paláci, a nikoliv v parlamentu, jak tomu velí tradice.

Sýrie podle Asada čelí „cizí agresi“, které slouží „domácí prostředky“. Slíbil, že boj proti „teroristům“ nevzdá. Západní i arabské země, které podle Asada teroristické síly podporují, „zaplatí vysokou cenu“.

Prezident zopakoval, že nabízí národní usmíření všem, kdo složí zbraně.

Asad v červnových volbách, v nichž poprvé po desetiletích o hlasy lidí soutěžilo více kandidátů, získal podporu téměř 89 procent voličů. Hlasování se ale neuskutečnilo v oblastech, kde dominuje opozice, takže milióny lidí k urnám vůbec nešly.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

V Sýrii zuří přes tři roky válka. Původně začala jako lidové povstání, které vláda tvrdě potlačovala. Postupně se do ní přimíchaly nejrůznější skupiny z okolních zemí, včetně radikálních islamistů. Podle odhadů v ní padlo více než 160 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám