Hlavní obsah

Izrael přijal příměří, Hamás lavíruje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská vláda v úterý přijala příměří zprostředkované Egyptem. Palestinské hnutí Hamás se však ke klidu zbraní jednoznačně nevyjádřilo.

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Egypťané navrhovali klid zbraní od 20:00 SELČ. Izraelci na něj přistoupili po ranním zasedání vlády na velitelství armády v Tel Avivu.

Část Hamásu však iniciativu záhy odmítla. „Tento návrh není přijatelný,“ oznámil jeden z předáků Samí abú Zuhrí. Další předák, Músá abú Marzúk se však nechal z Káhiry slyšet, že oficiální postoj Hamás ještě nezaujal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Před odmítnutím příměří varoval Palestince izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Pokud Hamás egyptský návrh odmítne a raketové útoky z Gazy neustanou, jak to teď vypadá, jsme připraveni pokračovat v naší operaci a zintenzivnit ji,“ prohlásil.

Z palestinského hnutí ale už dříve zaznělo, že nejprve požaduje širší politickou dohodu. „Příměří bez dohody se odmítá. Ve válce neuzavřete příměří, abyste jednali potom,“ řekl agentuře AP jeden mluvčí.

Jak upozornil server BBC, podle ozbrojeného křídla Hamásu by příměří znamenalo kapitulaci. Hamás požaduje, aby Izrael propustil jeho vězněné členy a zrušil ekonomická omezení v pásmu Gazy.

O situaci mají v Káhiře také na své mimořádné schůzi v úterý jednat ministři zahraničních věcí Ligy arabských států.

Izrael týden útočil na pásmo Gazy, které Hamás ovládá, v odvetě za ostřelování svého území radikály v enklávě. Několik raket bylo v minulých dnech vypáleno na Izrael také z Libanonu a Egypta. [celá zpráva]

Podle Izraele vypálili radikálové na jeho území téměř tisíc raket. Několik lidí při tom bylo zraněno. Odvetné nálety si podle palestinských úřadů vyžádaly nejméně 185 mrtvých. Podle OSN tvoří tři čtvrtiny obětí civilisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám