Hlavní obsah

Izrael útočí na pásmo Gazy už celý týden

Jeruzalém/Gaza/Berlín

Izrael v pondělí opět podnikl letecké údery na pásmo Gazy, které též ostřeloval. Již sedmým dnem odpovídá na raketové útoky palestinských radikálů. Přes rostoucí diplomatické úsilí obě znepřátelené strany tvrdí, že boje zatím neskončily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelští vojáci u hranic pásma Gazy odpalují raketyVideo: Reuters

 
Článek

Poslední údery zasáhly především pozice brigád Kásam, což je ozbrojené křídlo Hamásu. Podle agentury AFP se obešly bez obětí. List Jerusalem Post napsal, že armáda se v noci zaměřila na základny Hamásu. Mířila i na budovu, kterou využíval jeden z představitelů tohoto hnutí ve městě Bajt Lahíja na severu pásma Gazy.

Představitel izraelské armády citovaný agenturou Reuters již dříve uvedl, že vojsko o víkendu na toto město tvrdě udeří. Podle OSN z Bajt Lahíje utekla zhruba čtvrtina ze 70 000 obyvatel.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Izraelští vojáci poblíž hranice s pásmem Gazy

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že za šest dní konfliktu zahynulo nejméně 166 Palestinců, mezi nimiž je 138 civilistů včetně 30 dětí. Více než 1000 lidí prý bylo zraněno. Nemocnice v Gaze podle webu izraelského listu Ha´arec hlásí nedostatek léků a zdravotnického materiálu. Některé nemocnice nejsou schopny zajistit odpovídající léčbu některých druhů poranění.

Další útoky z Libanonu

Z jižního Libanonu byly v noci vypáleny další rakety na izraelské území. Od pátku jde o třetí takový incident. Libanonská státní tisková agentura uvedla, že dvě rakety byly z libanonského území vypáleny krátce po půlnoci místního času.

Podle izraelských ozbrojených složek bylo z Libanonu vypáleno několik raket na západní Galileu. Jedna prý dopadla do neobydlené oblasti. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Izraelská armáda uvedla, že okamžitě odpověděla dělostřeleckou palbou proti zdroji raketové palby. Svědek v Libanonu podle agentury Reuters zaslechl nejméně pět explozí na libanonské straně hranice.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Dům šéfa policie v Gaze zničený izraelským náletem

Jižní Libanon je baštou šíitského hnutí Hizballáh, které vyjádřilo plnou podporu Hamásu. Izrael se obává, že ozbrojené skupiny podél jeho severní hranice by se mohly pokusit otevřít druhou frontu. V neděli v noci byla podle izraelské armády na Izraelem okupované Golanské výšiny vypálena raketa ze Sýrie.

Na Blízký východ míří německý a italský ministr

Na Blízký východ v pondělí dorazí německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a šéfka italské diplomacie Federica Mogheriniová, jejíž země nyní předsedá Evropské unii.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Izraelští vojáci ostřelují Gazu.

První zastávkou německého šéfa diplomacie bude Jordánsko, v úterý jsou pak na programu schůzky s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Současně Steinmeier vyslal do Káhiry ředitele politické sekce německého ministerstva zahraničí Clemense von Goetze.

Kvůli izraelské krizi se v pondělí v Káhiře mimořádně sejde Liga arabských států a v New Yorku pak Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám