Hlavní obsah

Iráčtí Kurdové obsadili dvě ropná pole u Kirkúku

Bagdád

V době rostoucího napětí mezi iráckou vládou a kurdskou autonomií obsadili v pátek ozbrojení kurdští pešmergové dvě ropná pole u Kirkúku. Podle iráckého ministra ropného průmyslu milice vyhnaly z těžební oblasti všechny arabské zaměstnance a nahradily je vlastními.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Kurdští pešmergové střeží autonomní Kurdistán.

Článek

Pešmergové obsadili ropná pole Baj Hasan a Kirkúk. Agentuře Reuters to potvrdil zdroj u kurdské regionální vlády.

Irácké ministerstvo ropného průmyslu obsazení odsoudilo a dalo najevo zklamání, že Kurdové využili situaci, kdy Irák bojuje se sunnitskými radikály z Islámského státu. Očekávalo, že pešmergové „podpoří bezpečnostní síly v konfrontaci s teroristickými skupinami místo toho, aby využili podmínek, podnikli nájezd a obsadili ropná pole“.

Foto: Ceerwan.Aziz, ČTK/AP

Příslušnice kurdských milicí pešmergů

Roztržka mezi Kurdy a iráckou vládou

Ropná pole byla obsazena za prohlubující se roztržky mezi vládou Núrího Málikího a kurdskou autonomní oblastí. Ve středu premiér Kurdy obvinil, že na svém území poskytují sunnitským vzbouřencům z Islámského státu zázemí. Kritizoval i jejich snahy získat nezávislost. O den později zástupci iráckých Kurdů v ústřední vládě vyzvali premiéra Núrího Málikího k demisi. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Ministr zahraničí Hošjar Zibarí v pátek uvedl, že se on i ministři obchodu, zdravotnictví a migrace a místopředseda vlády, kteří v Málikího vládě reprezentují právě kurdskou menšinu, rozhodli úplně zastavit práci na ústředních ministerstvech. Podle něj je země už reálně rozdělena na část kurdskou, bagdádskou a „černou“, tedy ovládanou bojovníky z Islámského státu bojujícími pod černými prapory.

Cesta k samostatnosti

Kurdové se nijak netají s plánem vyhlásit samostatnost, o kterou usilují desítky let. Po červnovém postupu bojovníků z Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL, dnes Islámský stát) oznámili, že vyhlásí referendum o osamostatnění.

Od postupu ISIL ovládají i město Kirkúk, které je historickým centrem Kurdistánu, ale není součástí kurdské autonomní oblasti. Zabránili sunnitských radikálům z ISIL je obsadit. Irácké vládní jednotky město kvůli postupujícím radikálům opustily.

Reklama

Výběr článků

Načítám