Hlavní obsah

O Tikrít se dál bojuje, v Iráku se nedaří sestavit novou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V iráckém městě Tikrítu, které leží asi 160 kilometrů severně od Bagdádu, v úterý pokračovaly tvrdé boje mezi vládními silami a bojovníky svaté války z Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL). Podle svědků armáda podnikla několik leteckých úderů a zasažen byl i palác bývalého prezidenta Saddáma Husajna. V zemi ale nadále trvá politická krize, která komplikuje boj.

Foto: Reuters

Irácké bezpečnostní síly se rozmisťují.

Článek

V pondělí sunnitští radikálové údajně obsadili části vojenské základny Speicher na severu města navzdory ostřelování z iráckých bitevních vrtulníků. Snaha irácké armády osvobodit Tikrít vázne. Irácká armáda zahájila ve čtvrtek ofenzívu na Tikrít, když parašutisté obsadili univerzitu. [celá zpráva]

V sobotu pokračovaly další útoky ze vzduchu. Bagdád oznámil, že město je obklíčeno, ale dobýt ho se nedaří. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Při minometném útoku na Sámarru, ležící asi 125 kilometrů severozápadně od Bagdádu, bylo zraněno 14 lidí, z toho dva jsou v kritickém stavu, uvedla s odvoláním na místní představitele agentura Reuters. Na útok ihned zareagovalo irácké letectvo, město nadále kontrolují vládní jednotky, i když se je ISIL snažil opakovaně vyhnat.

Rekordní počet obětí

OSN v úterý oznámila, že v Iráku mimo provincii Anbár ovládanou sunnitskými radikály během června přišlo o život nejméně 2417 lidí, což je nejvyšší počet obětí v letošním roce. Mise OSN v Iráku UNAMI upřesnila, že zahynulo 1531 civilistů a 886 členů iráckých bezpečnostních složek. Dalších 2287 lidí utrpělo zranění.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Zbraně připravené chránit Bagdád

V květnu zahynulo 799 lidí. Červen ale výrazně převyšuje i loňský nejkrvavější měsíc, červenec, kdy zemřelo 1057 Iráčanů.

„Obrovské množství obětí z řad civilistů za pouhý měsíc ukazuje, že je potřeba okamžitě zajistit jejich ochranu,“ uvedl k nové bilanci zvláštní vyslanec OSN v Iráku Nikolaj Mladenov. Vyzval politické soupeře, aby se sjednotili a „společně pracovali a odvrátili všechny pokusy zničit sociální síť v irácké společnosti.“

Foto: Reuters

Iráčtí poslanci opouštějí zasedání parlamnetu

To se ale nedaří, první schůze nově zvoleného parlamentu skončila po hodině. Po přestávce se nevrátili zástupci sunnitských Arabů ani Kurdů. Protože poslanců nebylo dost, aby schůze pokračovala, byla ukončena. Sunnité a Kurdové si podle šíitů kladli nepřístojné podmínky, když strana premiéra Núrího Málikího oznámila, že chce rychle sestavit novou vládu, aby se snáze mohlo bojovat s Islámským státem v Iráku a v Levantě.

Představitelé autonomního Kurdistánu už dali v úterý najevo zájem vyhlásit samostatnost. [celá zpráva]

Boje na hranicích Iráku a Sýrie

Islámští radikálové z ISIL v úterý obsadili po několikadenních bojích syrské hraniční město Bukamal. Porazili další povstalecké skupiny, mezi nimiž byla i fronta An-Nusra. Uvedla to syrská exilová organizace SOHR monitorující lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám