Hlavní obsah

Irácká armáda svádí s islamisty tvrdé boje o Tikrít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácká armáda v sobotu pokračovala v soustředěném útoku na severoirácké město Tikrít, které nedávno obsadili islamističtí radikálové. K městu se podle zpravodajského serveru Al-Sumaríja přesunovaly vládní tanky a obrněné vozy, armáda a očití svědci podle agentury AP hovořili o ranních náletech armádních helikoptér na základnu povstalců v místním univerzitním kampusu.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Voják irácké armády na kontrolním stanovišti jižně od Bagdádu

Článek

Podle nejmenovaného armádního zdroje agentury DPA vládní vojáci při velkém náporu vyhnali povstalce z tikrítského předměstí Audža. Armáda má nyní podle tohoto zdroje pod plnou kontrolou okolí Tikrítu a chystá se teď na město zaútočit ze všech stran.

Irácká armáda zahájila přípravy útoku na Tikrít, rodiště bývalého diktátora Saddáma Husajna, již ve čtvrtek, kdy helikoptéry vysadily ve městě vojenská komanda. Tikrít padl do rukou sunnitských povstalců 11. června. Jde o strategicky důležité město, protože leží na jedné z hlavních dopravních spojnic ze severu Iráku do Bagdádu.

Tikrít má také velký symbolický význam. Právě ve vesnici Audža se narodil bývalý irácký diktátor Saddám Husajn a je tam také na rodinném pozemku pohřben.

Evakuace čínských pracovníků

Vládní vojáci se snaží zastavit postup radikálů z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), kteří při nečekaném rychlém náporu z počátku měsíce ovládli značnou část severozápadního Iráku. Irácké jednotky se seskupovaly také u města Sámarra asi 100 kilometrů severně od Bagdádu. Ze Sámarry, v jejímž okolí vládní vojáci svádějí boje s radikály, bylo evakuováno více než 1200 čínských pracovníků, informovala v sobotu čínská státní média.

Agentura Nová Čína sdělila, že Číňané pracovali na stavbě elektrárny. Část z nich byla přepravena do Bagdádu helikoptérou, ostatní byli ve dvou skupinách převezeni do metropole autobusy provázenými iráckými vojáky.

V Iráku je podle agentury AP více než 10 000 čínských pracovníků, velká část z nich je zaměstnána u čínských firem.

V iráckém Kurdistánu docházejí pohonné hmoty

Bojů mezi sunnitskými radikály z ISIL a vládními silami zůstala poměrně ušetřena kurdská autonomní oblast na severu země. I obyvatelé jejích tří provincií ale pociťují přímé dopady ofenzivy radikálů - na tamních čerpacích stanicích došly pohonné hmoty. Kvůli uzavření největší irácké rafinérie v Bajdží, silnicím zablokovaným boji s povstalci a následnému prudkému zvýšení poptávky stojí podle agentury AFP před pumpami v kurdských oblastech desítky aut, jejichž řidiči trpělivě čekají hodiny ba i dny na doplnění nádrže.

Současný nedostatek pohonných hmot v iráckém Kurdistánu je nejhorší za posledních několik let a některé čerpací stanice kvůli němu prostě zavřely. Irácký Kurdistán je sice bohatý na ropu, není ale v tomto ohledu zcela soběstačný. Produkuje tak kolem 60 procent své potřeby, zbytek ale získával z rafinérie v Bajdží, jíž se povstalci pokusili zmocnit a která pak byla zavřena. Nedostatek pohonných hmot je "výhrou" pro černý trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám