Hlavní obsah

Irácký premiér syrské nálety na radikály vítá

– Bagdád • Aktualizováno

Irácký premiér Núrí Málikí ve čtvrtek britské stanici BBC potvrdil, že na území Iráku v úterý útočilo proti sunnitským radikálům syrské letectvo. Málikí uvedl, že úder sil prezidenta Bašára Asada vítá.

Foto: ČTK/AP

Irácký premiér Núrí Málikí.

Článek

Irák podle Málikího o pomoc syrské letectvo nežádal, ale „vítá“ každý takový útok proti vzbouřencům.

Při náletech na tři vesnice v západní provincii Anbár zemřelo podle televize CNN nejméně 177 lidí. [celá zpráva]

CNN uvedla, že syrské letectvo útočilo přes hranici už v minulosti, nejnovější úder ale ukázal, že ze Sýrie a Iráku se pomalu stává jedno bojiště. Sunnitští radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a v Levantě (ISIL) usilují o vytvoření chalífátu na území obou zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák převzal kontrolu nad rafinérií v BajdžíVideo: Reuters

Vzbouřenci dobyli oblasti na severu a západě Iráku a hrozí tažením na Bagdád. Premiér Málikí slibuje jejich odražení a požádal také o vzdušnou podporu USA, které zatím do země pouze vyslaly 300 specialistů.

Nakoupí ruská letadla

Málikí si v rozhovoru pro BBC také posteskl, že se zpožďují dodávky amerických bojových letounů F-16 irácké armádě, a Bagdád proto nakoupil ruská letadla Suchoj. Dodávky z Ruska, ale i Běloruska, jsou na cestě. Stroje by podle Málikího měly nad Irákem létat během několika dní.

Český ministr obrany Martin Stropnický před pár dny uvedl, že Irák stojí také o české bitevní vrtulníky Mi-24. Irácká strana má v dlouhodobějším výhledu zájem až o 40 strojů. Naopak se komplikuje nákup cvičných letounů L-159 do Iráku. [celá zpráva]

Ve čtvrtek do Bagdádu přiletěl jednat britský ministr zahraničí William Hague. Následně se stejně jako počátkem týdne jeho americký protějšek John Kerry přesune k jednáním do Kurdistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám