Hlavní obsah

Při útoku na hranici s Irákem umírali íránští pohraničníci

– Teherán

Tři příslušníci íránské pohraniční stráže zemřeli v úterý v noci při útoku neznámé skupiny na západní hranici s Irákem. Ve středu to oznámila polostátní agentura Fars.

Foto: Profimedia.cz

Íránský pohraničník. Ilustrační foto

Článek

Pohraničníci v provincii Kermánšáh vykonávali rutinní hlídku, když na ně zaútočila neznámá „teroristická skupina“, uvedl tamní představitel. Podle něj je mezi oběťmi i místní velitel pohraničníků. Další podrobnosti k dispozici nejsou.

Agentura AP upozornila, že v západním Íránu se sporadicky opakují střety vojáků s opozičními skupinami, naposledy to bylo loni na podzim s kurdskými bojovníky Strany za svobodný život v Kurdistánu (PEJAK). Ti však tvrdí, že už před několika měsíci přerušili aktivitu.

Írán je připraven bránit Bagdád

Írán v posledních týdnech posílil ochranu své hranice kvůli postupu sunnitských radikálů, kteří v severním a západním Iráku obsadili rozsáhlé oblasti a několik strategicky důležitých měst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák přesouvá vojenskou techniku na sever země (video je bez zvuku)Video: Reuters

Šíitský Írán podporuje šíitského premiéra Iráku a je připraven podpořit Bagdád proti sunnitské odnoži Al-Káidy, Islámskému státu v Iráku a v Levantě (ISIL), i vojensky. Podle neoficiálních zpráv už také několik týdnů v Iráku operují členové elitních sil revolučních gard Kuds v čele s jejich velitelem Kásemem Sulejmáním. Íránský prezident Hasan Rúhání to však popřel.

„Žádný představitel íránské armády, a zvláště generál Sulejmání teď Irák nenavštívil. Opakuji, že takové zprávy jsou nepravdivé,“ zopakovala ve středu mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám