Hlavní obsah

Pomsta za Husajna přišla po osmi letech. Islamisté zabili soudce, který ho poslal na smrt

– Bagdád

Sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL) zajali a zabili soudce Raúfa Abd ar-Rahmána, který v roce 2006 vynesl trest smrti nad Saddámem Husajnem. Zprávu uvedl arabský web Al-Mesyroon. Irácká vláda jeho smrt nepotvrdila, ale jordánský poslanec uvádí, že se tak stalo.

Foto: Wikipedia

Soudce Raúf Abd ar-Rahmán

Článek

Jordánský poslanec Chalíl Attíja na Facebooku napsal: „Iráčtí revolucionáři ho zajali a odsoudili k smrti v souvislosti tím, že odsoudil k smrti mučedníka Saddáma Husajna.“ Ar-Rahmán se podle něj pokoušel několikrát marně uprchnout z Bagdádu v přestrojení za tanečníka.

Podle zpráv z Iráku zajali členové Islámského státu v Iráku a Levantě soudce 16. června a zabili ho o dva dny později.

Kurdský soudce Rahmán vedl poslední část procesu se Saddámem Husajnem, když jeho předchůdce čelil kritice za průtahy.

Rahmán soudil Husajna v procesu, kde čelil obvinění z masakru 148 šíitů v Dudžailu v roce 1982. Soudce byl považován za zaujatého, protože se narodil v Halabdži. V roce 1988 Saddám Husajn nařídil nasadit plyn proti kurdským vzbouřencům v Halabdži, útok si vyžádal na 5000 obětí. Mezi nimi byli i soudcovi příbuzní.

Ještě před popravou byl zahájen i další proces proti Husajnovi, v němž čelil obvinění za protikurdskou operaci Anfál. Separátně měl být souzen i za použití plynu v Halabdži.

Foto: Handout, Reuters

Saddám Husajn

Smrt Rahmána potvrzuje, že ISIL při postupu na severu Iráku spolupracuje s baasistickými skupinami, které tvoří příznivci strany Saddáma Husajna, protože panarabský Husajn se k islámu přiklonil až později a stavěl se proti spolupráci s Al-Káidou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám