Hlavní obsah

Iráčtí džihádisté zveřejnili fotky z masového vraždění vojáků

Aktualizováno

Těla desítek mužů ležících na zemi a nad nimi se zbraněmi maskovaní radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Fotografie, které se začaly objevovat na sociálních sítích, údajně dokazují masové vraždy iráckých vojáků, které ozbrojenci zajali. Datum a místo, kde byly pořízeny, nelze nezávisle ověřit, uvedla agentura Reuters. Bojovníci sunnitského ISIL ale tvrdí, že jsou na nich „popravy“ šíitských vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčtí radikálové zveřejnili fotky zabitých vojákůVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí irácké armády generál Kásim Musáví uvedl, že fotografie jsou autentické a dokládají popravy zhruba 170 vojáků.

Popisky u fotografií z dílny ISIL tvrdí, že zabity byly "stovky lidí", číslo ale není možné ověřit. Musáví agentuře AP řekl, že armáda po analýze snímků došla k závěru, že ukazují popravu asi 170 vojáků v provincii Saláhaddín, jejímž centrem je Tikrít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jedna z fotografií s bojovníky ISIL, která má potvrzovat zabíjení iráckých vojáků. Vpravo vlajka ISIL.

Sunnitští radikálové zveřejnili fotografie masových hrobů, poprav a mrtvých už dříve a ve čtvrtek přišli s tvrzením, že zabili 1700 iráckých vojáků. K tomu se v neděli vyjádřilo americké ministerstvo zahraničí, podle nějž je informace o masakru 1700 iráckých leteckých rekrutů "děsivá".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecký nálet irácké armády na pozice ISIL v Mosulu a severně od BagdáduVideo: Reuters

Podle mluvčí Jen Psakiové jsou zprávy o masovém zabíjení "dokladem o krvežíznivosti teroristů", i kdyby se nezakládaly na pravdě, protože cílem bojovníků ISIL je "rozsévat strach".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nálety proti bojovníkům z ISILVideo: Reuters

Irácké vládní síly v neděli uvedly, že s pomocí šíitských a kurdských milicí údajně zastavily postup sunnitských vzbouřenců severně od Bagdádu, násilí v metropoli a na dalších místech však pokračovalo. Několik měst se podle BBC dostalo zpět pod kontrolu vlády, ale rebelové stále ovládají klíčová města Tikrít a Mosul a nově prý obsadili Tal Afar.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Irácké dělostřelectvo ostřeluje pozice radikálů u města Džurf al-Sachar asi 60 kilometrů jihozápadně od Bagdádu.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva v pátek sdělil, že od začátku ofenzívy radikálů zahynuly minulý týden v Iráku až stovky lidí. OSN prý má zprávy o popravách nejméně 18 civilistů, další lidé byli uneseni a vězněni. [celá zpráva]

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám