Hlavní obsah

Pentagon poslal k Iráku letadlovou loď, USA jsou schopny hned zaútočit

Washington
Aktualizováno

Americký ministr obrany Chuck Hagel nařídil vyslání letadlové lodě do Perského zálivu kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v Iráku. Pentagon chce mít plavidlo v blízkosti v případě, že prezident Barack Obama rozhodne o vojenské akci.

Foto: U.S. Navy/Lt. Juan David Guerra/Handout via Reuters, Reuters

Americká letadlová loď USS George H.W. Bush

Článek

„Umožní to vrchnímu veliteli pružnost v případě, že by bylo potřeba vojenského nasazení na ochranu životů Američanů a občanů Iráku a jeho zájmů,“ uvedl Pentagon v prohlášení.

O směřování letadlové lodě USS George H. W. Bush z Arabského moře do Perského zálivu informovala americká média už v pátek. Plavidlo doprovodí křižník USS Philippine Sea a torpédoborec USS Truxtun.

Lodě by měly na místo určení dorazit do sobotní noci.

Irácká vláda mobilizuje síly proti sunnitským radikálům z organizace Islámský stát v Iráku a v Levantě, kteří tento týden dobyli množství měst a ohrožují metropoli Bagdád. Obama v pátek uvedl, že o víkendu zváží, jak Iráku nově pomůže, vyloučil však návrat amerických bojových jednotek do země. [celá zpráva]

Mohou zaútočit hned

Experti i vojáci se shodují, že USA jsou schopny zaútočit v Iráku prakticky okamžitě, protože kromě sil na moři mají základny v sousedních zemích. „Můžeme začít během 24 hodin. Existuje množství možností, ať už mluvíme o letadlech s dlouhým doletem anebo menších letounech,“ řekl serveru Daily Beast generál letectva David Deptula.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Překážkou by ovšem byla nechuť zemí jako Sýrie či Jordánsko povolit Američanům nad svým územím přelety. Naprosto zásadní by však pro případný americký úder byly přesné informace o pohybu sil džihádistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám