Hlavní obsah

V Sýrii se po náletu přiotrávilo 400 lidí

– Damašek

Asi čtyři sta lidí se v pondělí přiotrávilo v syrské provincii Idlíb neznámou toxickou látkou unikající z barelů, které byly shozeny z vrtulníků. Uvedla to syrská opozice, která následky útoku ve městě Talminnis zdokumentovala na videu zveřejněném v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při chemickém útoku v Sýrii se přiotrávilo 400 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Po útoku si museli lidé nasadit plynové masky a zasaženým museli dávat dýchat kyslík. Postiženy byly i ženy a děti. Zprávy vzbouřenců nebylo možné ověřit, uvedla agentura Reuters, která video získala.

Je to již druhý útok plynem tento měsíc, v druhém dubnovém týdnu se terčem útoku chlórem stala vesnice Kfar Zaita. Z útoku se navzájem obviňovali vzbouřenci a vládní vojska. Režim útok připisoval frontě An Nusra. [celá zpráva]

Francouzský prezident François Hollande o víkendu podle listu Daily Mail řekl, že nemá důkazy o použití chlóru ze strany vládních vojsk v Kfar Zaita, ale že západní představitelé mají věrohodné důkazy o nasazení tohoto plynu ve třech dalších místech. Spojené státy v noci na pondělí uvedly, že je nutno případ vyšetřit.

Velikonoční, zejména pondělní, operace vládních vojsk si podle opozice vyžádaly 104 obětí, uvedla kuvajtská agentura Kuna. Zahynulo 60 lidí, když armáda shazovala z vrtulníků barely plné výbušnin. Terčem byl především Halab, kde opozice stále drží některé čtvrti. Mezi oběťmi bylo deset žen a 19 dětí. Další mrtví jsou hlášeni z předměstí Damašku, z Idlíbu, Homsu, Hamá, Dará a Kunejtry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám