Hlavní obsah

V Saúdské Arábii odsouzeno pět lidí k trestu smrti za terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Pět přívrženců teroristické organizace Al-Káida bylo v Saudské Arábii odsouzeno k trestu smrti oběšením za podíl na vražedných atentátech v Rijádu před 11 lety. Dalších sedmatřicet osob ve stejné kauze poslal soud za mříže od tří do 35 let.

Článek

Skupina zaútočila v roce 2003 podle saúdskoarabské justice na tři obytné komplexy, kde žijí cizinci. Tyto pumové atentáty si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných a znamenaly začátek vlny atentátů stoupenců Al-Káidy v Saúdské Arábii.

Saúdská Arábie byla v letech 2003-2006 místem ozbrojené kampaně teroristické sítě Al-Káida, která v pouštním království útočila na cizince a pracovníky saúdskoarabských vládních úřadů. Policii se ale podařilo stovky ozbrojenců dopadnout a s pomocí místních muslimských duchovních zahájit propagandistickou kampaň diskreditující osoby spojené s terorismem.

Saúdská Arábie je jedním z hlavních center islámu, který je zde státním náboženstvím. Leží zde dvě svatá města islámu - Mekka a Medína. Dění v království oficiálně podléhá striktní konzervativní wahhábistické interpretaci islámských zákonů. Radikální islamisté ale vyčítají Saúdské Arábii, že úzce spolupracuje se Spojenými státy, a to i v rámci boje proti mezinárodnímu terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám