Hlavní obsah

Izraelci a Palestinci se stále nedohodli na dalších rozhovorech

Jeruzalém

Další kolo přímých izraelsko-palestinských mírových rozhovorů, které se uskutečnilo ve čtvrtek večer v Jeruzalémě, nevyústilo v dohodu. Účastníci schůzky opět nedokázali najít způsob, jak prodloužit mírové rozhovory, které jinak skončí 29. dubna. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Jeruzalémské jednání zatím dohodu nepřineslo.

Článek

Jednání za účasti amerického emisara Martina Indyka v jednom velkém hotelu trvalo pět hodin.

"Propast mezi oběma stranami je stále široká. Nedošlo k průlomu," citovala AFP zdroj blízký palestinské delegaci. Dodal, že Indyk se v pátek opět setká s delegacemi Izraele a Palestiny, ale tentokrát s každou zvlášť.

Rozhovory zahájené loni v červenci pod záštitou Spojených států mají podle původního plánu skončit v dubnu dohodou o rámcových bodech příštích hlavních rozhovorů, jež mají skončit mírovou smlouvou o Palestině. Obě strany vyjádřily připravenost pokračovat v rozhovorech v dalších měsících i bez splnění původního plánu v termínu, ale jen za určitých podmínek.

Palestinci například vyčítají Izraeli, že nechce zmrazit výstavbu v židovských osadách a propustit více palestinských vězňů. Izraelcům zase například vadí, že předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás přistoupil k 15 mezinárodním konvencím a odmítá uznat Izrael jako židovský stát. Neústupnost obou stran vede proces do slepé uličky, jak se již stalo několikrát v minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám