Hlavní obsah

Popravu íránského vraha v poslední minutě zarazili rodiče oběti. Odpustili mu

Núšehr

Dramatický zvrat nastal v úterý ráno během naplánované veřejné popravy v severoíránském městě Núšehr. Šestadvacetiletý muž jménem Balal odsouzený za vraždu 18letého mladíka už měl oprátku na krku, když v tom zasáhla matka oběti. Balalovi vlepila pár facek, načež mu odpustila a s pomocí svého muže mu provaz odvázala, napsala íránská agentura Isna.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Balal byl odsouzen za to, že před sedmi lety jako 19letý mladík během roztržky nožem smrtelně zranil 18letého Abdolláha Hosajnzádeha. Rodiče oběti měli podle íránských zvyklostí právo podtrhnout vrahovi židli.

Matka zabitého Sámira Alinedžádová, která nedávno přišla i o druhého syna, jenž zahynul při autonehodě, si vzala slovo a zeptala se shromážděných lidí, zda vědí, jak těžké je žít v prázdném domě. Následně přistoupila k Balalovi, který stál pod šibenicí se smyčkou kolem krku a černým šátkem přes oči, udeřila ho do obličeje, poté mu provaz sundala a odpustila mu.

Matka odsouzence ji z vděčnosti objala. Zatímco obě ženy stály v objetí, shromážděný dav je odměnil potleskem.

Otec oběti: Nechtěl ho zabít, jen to neuměl s nožem

„Můj syn ke mně přišel ve snu a řekl mi, že se nachází na pokojném a dobrém místě. Celá má rodina včetně mé matky mi doporučila, abych vrahovi odpustila,“ vypověděla později Alinedžádová.

„Můj syn se procházel po bazaru s přáteli, když do něj Balal strčil,“ vylíčil íránské polostátní tiskové agentuře Isna nešťastnou událost otec oběti Abdulghani Hosajnzádeh, bývalý profesionální fotbalista. „Abdolláha to naštvalo, tak ho nakopnul, ale v tu chvíli Balal vytáhl obyčejný kuchyňský nůž, který měl ukrytý v ponožce,“ pokračoval s tím, že podle něj odsouzený muž jeho syna zabít nechtěl. „Balal byl nezkušený a vůbec neuměl s nožem zacházet,“ dodal.

„Ta facka naplnila mezeru mezi odplatou a odpuštěním,“ komentoval vyústění svého životního dramatu samotný Balal. „Kéž by mi někdo nafackoval, když jsem si bral s sebou ten nůž,“ dodal v televizním rozhovoru.

Írán je jednou ze zemí s nejvyšším počtem trestů smrti. Od začátku letošního roku tam bylo popraveno přes 170 lidí, uvádí zpráva OSN. Jedná-li se o trest za vraždu, mají příbuzní oběti právo odsouzencův život ušetřit. Zatím ale není jasné, zda Balal bude propuštěn, nebo dostane trest vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám