Hlavní obsah

Palestinci se mohou připojit k ženevské konvenci, Izrael je za to odřízl od peněz z daní

– Jeruzalém • Aktualizováno

Palestinci se mohou připojit k ženevské konvenci, která chrání oběti války, oznámila v pátek švýcarská vláda. Izrael kvůli snahám palestinské samosprávy o přistoupení k mezinárodním úmluvám a o přijetí do mezinárodních organizací zavedl vůči palestinské samosprávě finanční sankce. Nedostanou peníze z daní.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Švýcarské ministerstvo zahraničí, kde jsou ženevské úmluvy uloženy, v pátek konstatovalo, že "Palestinský stát", jak zní prozatímní oficiální název, přistoupil ke konvencím s účinností od 2. dubna.

Ženevské konvence mimo jiné zakazují kolonizaci okupovaných oblastí, což je pro Izrael palčivé, neboť jejich porušením je i výstavba židovských osad na okupovaných územích. Podle Izraele ale úmluvy pro palestinská území není možné uplatnit, neboť Palestina není celosvětově uznávaná jako stát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nedostanou peníze z daní

Palestinská strana podle Izraele porušila závazky, které dala před obnovením jednání o míru na Blízkém východě po tříleté přestávce loni v červenci. Izrael samosprávě proto nedá peníze vybrané na daních a Palestinci budou mít jen omezený přístup k vybraným účtům v izraelských bankách. Izraelští představitelé dali najevo, že zastavené peníze použijí na snížení palestinského dluhu.

Izrael za palestinskou samosprávu vybírá daně, které pak přeposílá. Měsíčně je to zhruba 100 miliónů dolarů. To jsou dvě třetiny rozpočtu Palestinců.

Není jasné, kolik peněz se rozhodli Izraelci zadržovat. Podle hlavního palestinského vyjednavače Saíba Irikáta se ale Izrael dopouští „krádeže“ a „porušení mezinárodního práva a norem“.

Izrael kvůli palestinské žádosti o přistoupení k mezinárodním smlouvám podnikl už několik odvetných kroků. Tento týden zakázal premiér Benjamin Netanjahu zástupcům své vlády s palestinskými jednat. Toto právo má jen hlavní izraelská vyjednavačka, bývalá ministryně zahraničí Cipi Livniová. [celá zpráva]

Izraelci už také oznámili, že pozastaví svoji účast na průzkumu ložisek plynu na mořském dně u pobřeží pásma Gazy.

Izraelsko-palestinské rozhovory v posledních týdnech váznou a USA zvažují, že přehodnotí svoji zprostředkovatelskou roli v procesu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám