Hlavní obsah

Sever Izraele zasáhly rakety z Libanonu

Jeruzalém
Aktualizováno

Sever Izraele, nedaleko hranic s Libanonem, zasáhly v neděli ráno nejméně dvě rakety. Nikdo nebyl zraněn a nebyly způsobeny žádné škody, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní policejní zdroje. Rakety byly vypáleny z Libanonu a izraelská armáda na útok reagovala dělostřeleckou palbou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izrael zasáhly rakety vypálené z LibanonuVideo: Reuters

 
Článek

"Ráno nás vzbudily zvuky raket. V tuto chvíli odešli místní obyvatelé do práce jako vždycky. Dáme jim vědět, kdyby nastaly nějaké změny," řekl listu The Jerusalem Post Nissim Malka, starosta města Kirjat Šmona, u kterého rakety přistály. Svědci popsali, že slyšeli několik silných explozí.

Podle některých informací bylo raket dokonce pět, jen dvě ale skončily na izraelském území. Kdo je vypálil, nebylo jasné.

Foto: Stringer, Reuters

Izraelský voják u místa, kam dopadla jedna z raket vypálených z Libanonu

Izrael je terčem raketových útoků pravidelně od roku 2006, odkdy je v konfliktu s libanonským radikálním šíitským hnutím Hizballáh.

Izrael: Takové útoky tolerovat nebudeme

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon raketový útok připsal libanonské vládě a armádě s tím, že takové útoky židovský stát "nebude tolerovat". Podobný incident se naposledy stal letos v srpnu.

Jaalon dodal, že armáda odpověděla "masivním ostřelováním místa, kde došlo k odpálení rakety". Jestliže prý bude potřeba, jeho muži použijí ještě větší sílu, řekl ministr. Libanonská strana ostřelování potvrdila. Uvedla, že nikdo nebyl zraněn.

Mírové jednotky OSN v Jižní Libanonu vyzvaly obě strany ke zdrženlivosti. Uvedly, že jsou v kontaktu s libanonskou armádou a snaží se zjistit detaily ranního útoku.

Izrael propouští palestinské vězně, lidé protestují 

Izraelští ministři v noci na neděli schválili seznam 26 palestinských vězňů, kteří budou v noci na úterý propuštěni. Stane se tak před příjezdem amerického ministra zahraničí Johna Kerryho do oblasti. Jde již o třetí fázi propouštění dlouhodobě vězněných Palestinců, které Izrael slíbil na úvod obnovených mírových jednání letos v červenci.

Izrael souhlasil s propuštěním celkem 104 Palestinců odsouzených za zabití Izraelců, kterých se podle izraelských soudů dopustili před aspoň 20 lety. Zatím se jich dostalo na svobodu 52.

Odpůrci propouštění protestovali v sobotu v noci před sídlem premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzalémě. Vláda by podle nich k tomuto kroku neměla přistupovat vzhledem k tomu, že většina z vězňů má na svědomí teroristické útoky namířené na Izraelce. Všichni z propuštěných si odpykávali tresty v rozpětí od 19 do 28 let.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Příbuzní Izraelců zabitých palestinskými teroristy protestují proti jejich propouštění na svobodu

Demonstranti drželi v rukou fotografie obětí atentátů a transparenty s hesly kritizujícími kabinet za to, že "jen v Izraeli jsou vrazi propouštěni na svobodu".

V Ramalláhu propuštěným uspořádají ceremoniál

Jakmile budou vězni propuštěni, ihned mají zamířit do prezidentského sídla v Ramalláhu, kde se uskuteční slavnostní ceremoniál za účasti palestinského vůdce Mahmúda Abbáse.

Šéf americké diplomacie John Kerry by měl dorazit na Blízký východ příští sobotu. S Izraelci a Palestinci bude mluvit o tom, jak pokročit v mírových jednání. Kerry letos zavítal do oblasti již devětkrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám