Hlavní obsah

Atentát na irácké tržnici má nejméně 31 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Nejméně 31 obětí si vyžádal čtvrteční atentát v iráckém městě Sadíja. Oznámila to agentura AP. Další čtyři desítky lidí byly zraněny.

Foto: Reuters

Bagdádská kavárna zničená při atentátu ve středu večer

Článek

Nálož vybuchla kolem deváté ráno v autě zaparkovaném u kavárny na rušném tržišti ve městě Sadíja, které leží v provincii Dijála, kde žijí šíité i sunnité.Ve čtvrti u tržnice  žijí především šíitští Kurdové. Bomba byla ukrytá pod zeleninou.

Útok následoval po středeční vlně atentátů, která si podle CNN vyžádala po celé zemi šest desítek mrtvých. Většina, 29, je z Bagdádu, v jehož šíitských čtvrtích vybuchlo osm aut s náložemi.

Bezpečnostní situace v Iráku se letos prudce zhoršila. O život při různých násilnostech přišlo na 6000 lidí, z toho zhruba tisíc v říjnu a přes tisíc v červenci [celá zpráva].

Za příčinu tohoto vývoje je považována obnovená rivalita mezi šíity a sunnity a neschopnost vlády přesvědčit menšinové sunnity o tom, že kabinet nestraní šíitům. Napětí se také do země přenáší ze sousední Sýrie, kde zuří občanská válka, která má i sektářský aspekt.

Krvavý útok zažila Sadíja, ležící severovýchodně od Bagdádu v provincii Dijála, naposledy před týdnem. Sebevražedný útočník se tam odpálil uprostřed početné skupiny šíitů shromážděných u příležitosti začátku svátku ášúrá. Výbuch zabil nejméně 32 lidí a zranil 75.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám