Hlavní obsah

Sýrie chystá rozsáhlý útok s podporou Hizballáhu

– Damašek/Bejrút
Novinky, Alex Švamberk

Libanonské hnutí Hizballáh rozmístilo 15 tisíc svých bojovníků severně od Damašku kvůli plánované bitvě o hornatou oblast Kalamún, kterou připravuje syrská armáda, uvedla ČTK. Libanonská šíitská milice bojuje v Sýrii na straně tamní armády. Noční izraelský nálet na syrské město Latakija mohl souviset s přeskupováním sil Hizballáhu. Zničeny byly ve skladu zřejmě starší protiletadlové rakety SA-8, které měli Syřané předat Hizballáhu.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník Hizballáhu

Článek

Kalamún leží mezi Damaškem a třetím největším městem země Homsem. Bitva má být podle zdroje Al-Arabíje odvetou za nedávný útok opozice na velitelství syrské šíitské brigády abú Fadla Abbáse v šíitské části Damašku. Homs je však především klíčovým městem pro syrský režim, leží na spojnici mezi Damaškem a městy na pobřeží Středozemního moře, jako je Latakija, jež je jedním center alávitů, k nimž patří i syrský prezident Bašár Asad.

Hizballáh pomohl letos syrské armádě vybojovat zpět město Kusajr u libanonské hranice. [celá zpráva]

Rada bezpečnosti OSN poté odsoudila nasazení šíitských milicí v Sýrii. [celá zpráva]

Ofenzíva u Kalamúnu

Mnoho povstalců z Kusajru odešlo právě do Kalamúnu. U Kalamúnu v oblasti 80 krát 40 kilometrů je podle webu The Daily Beast možná až dvacet tisíc sunnitských bojovníků džihádu z fronty An-Nusra napojené na Al-Káidu a z islamistických skupin Ahrar Aš-Šam a Liua al-Islám dvacet tisíc bojovníků. Někteří tam byli staženi z damašských předměstí.

Liua a-Islám je napojena na Saúdskou Arábii, její lídr Zahrán Alúš je synem saúdského klerika, v září navštívil Saúdskou Arábii a žádal o další a silnější podporu. Stál také za vytvořením koalice islamistických skupin v Sýrii, která se oddělila, a Svobodné syrské armády. Islamisté patří k nejlépe organizovaným a nejsilnějším skupinám mezi vzbouřenci.

Saúdská Arábie podle šéfa libanonské Arabské demokratické strany varovala Hizballáh, aby se nezapojoval do bojů. Hrozila, že by mohla rozpoutat nepokoje v Libanonu.

Hizballáh je šíitský, proto podporuje alávity, kteří jsou jednou z odnoží šíitského islámu.

Izraelská akce

Součástí programu Hizballáhu je také boj proti Izraeli, který se do syrského konfliktu nevměšuje, ale jasně řekl, že zabrání přesunu výzbroje k rukám Hizballáhu do Libanonu. V roce 2006 proběhla válka mezi Izraelem a Hizballáhem, která si vyžádala na 1200 obětí na libanonské straně. Na Izrael ale dopadly stovky raket a konflikt neměl vítěze.

Izrael zprávu o středečním náletu odmítl komentovat, ale vojenský analytik Ron ben Jišaj řekl, že Sýrie se nepřetržitě snaží zásobovat Hizballáh raketami a syrské letectvo učí členy ozbrojené sekce Hizballáhu s raketami zacházet. [celá zpráva]

Rakety SA-8 by Hizballáh těžko mohl využít v chystaném střetu, protože vzbouřenci nemají letectvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám