Hlavní obsah

Všechny chemické továrny v Sýrii jsou zlikvidovány, ohlásili inspektoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Veškerá zařízení na výrobu chemických zbraní, která přiznala a zpřístupnila syrská vláda, byla experty zničena. Podle serveru BBC to ve čtvrtek oznámila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„OPCW zkontrolovala a byla svědkem zničení všech 23 deklarovaných míst, kde se chemické látky vyráběly, mísily a plnily," uvedla organizace ve své zprávě.

Organizace už počátkem týdne uvedla, že Sýrie za součást svého programu chemických zbraní označila 41 zařízení na 23 místech. Skladovalo se zde zhruba 1300 chemických látek. Mezinárodní inspektoři se však do úterý nemohli na dvě místa z bezpečnostních důvodů dostat. Ta už ale měla být prázdná a materiál z nich převezen jinam, kde ho komisaři prověřili. [celá zpráva]

OPCW měla na základě mandátu OSN zlikvidovat syrský chemický arzenál. Výrobny chemických látek a zařízení, v nichž se plnily raketové hlavice bojovými plyny, měly být uzavřeny do 1. listopadu.

S odevzdáním svého chemického arzenálu pod mezinárodní kontrolu souhlasil syrský prezident Bašár Asad, aby odvrátil hrozící útok Spojených států po chemickém útoku na předměstí Damašku ve druhé polovině srpna. USA dávaly vinu Asadovu režimu, ten ji popíral a tvrdil, že útočili povstalci.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Válka v Sýrii trvá dva a půl roku, zemřelo v ní přes sto tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Sýrie evakuovala předměstí Damašku

Z vyhladovělého damašského předměstí Muadamíja evakuovala armáda tisíce obyvatel. Vojáci uvedli, že ti, kteří zůstanou, budou považováni za nepřátele.

Výběr článků

Načítám