Hlavní obsah

Sýrie přiznala 41 chemických zařízení s 1300 tunami látek

Washington

Sýrie označila za součást svého programu chemických zbraní 41 zařízení ve 23 lokalitách, kde skladovala přibližně 1300 tun chemických látek a výchozích sloučenin důležitých pro vznik výsledného chemického produktu a 1230 kusů munice. Podle agentury AP to ve své první zprávě pro Radu bezpečnosti OSN uvedl šéf Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü.

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Inspektoři, kteří dohlíží na likvidaci syrského chemického arzenálu, potvrdili informace poskytnuté vládou v Damašku ve 37 z těchto 41 zařízeních.

Dvě lokality z bezpečnostních důvodů navštívit nemohli, sdělila organizace již v pondělí. Podle agentury AP to znamená, že se nepodařilo dodržet termín 27. října, který byl stanoven pro návštěvu všech lokalit, které Damašek označil za součást programu.

OPCW má na základě mandátu OSN za úkol zlikvidovat syrský chemický arzenál. Sýrie by do 1. listopadu měla vyřadit z provozu výrobny a zařízení, v nichž se chemické bojové látky plní do hlavic.

Rada bezpečnosti OSN schválila v září rezoluci 2118 s cílem předejít úderům USA v Sýrii kvůli chemickému útoku, který si vyžádal velké oběti na životech. Rezoluce předpokládá likvidaci veškerého arzenálu chemických zbraní v Sýrii, jenž se odhaduje na více než 1000 tun. Celá operace by měla skončit do 30. června 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám