Hlavní obsah

V Saudské Arábii dali pokutu 15 ženám za to, že řídily auto

Nejméně 15 obyvatelek Saúdské Arábie, které v sobotu vzdor zákazu demonstrativně zasedly za volanty aut, dostalo pokutu. Uvedla to v neděli místní policie. Celkem podle agentur vyjelo do ulic kolem 60 žen, přestože jim to jejich společenská zvyklost nedovoluje a úřady jim za to hrozí i tresty.

Foto: ČTK/AP

Žena v Saudské Arábií řídící i přes zákaz úřadů vozidlo.

Článek

Policie zastavila a pokutovala šest řidiček v hlavním městě Rijádu, ostatní v několik dalších městech. Pokuty se podle agentury AFP pohybovaly v přepočtu kolem 58 eur (asi 1500 korun). Každá zadržená žena a její poručník (otec, bratr, manžel či jiný příbuzný muž) se museli písemně zavázat, že budou respektovat pravidla platná v saúdském království.

Sobota měla být velkým protestem obyvatelek proti zákazu jejich řízení. Do akce se nakonec zapojilo málo žen, protože pořadatelky akce pod velkým tlakem úřadů nakonec ženy vyzvaly, aby raději nevyjížděly a neprovokovaly úřady.

V roce 1990 skončily ve vězení řidičky, které jely demonstrativně v malé koloně ulicemi Rijádu. Mluvčí ministerstva vnitra v pátek prostřednictvím místního tisku varoval, že trestům až pětiletého vězení se vystavují i ty ženy, které podporují kampaň a dávají na sociální sítě své fotografie a videa, na nichž sedí za volantem.

Saúdská Arábie je jedinou zemí světa, jež ženám zamezuje v řízení auta. Oficiální zákaz sice neexistuje, úřad ale ženám nevydávají řidičská oprávnění.

Současná kampaň Women2Drive začala před dvěma lety. Akce "nelegálního řízení" svolaná na sobotu se měla opakovat každý 26. den v měsíci, dokud se v Saúdské Arábii nezačnou vydávat řidičské průkazy ženám. Tamní klerici jsou ale zásadně proti tomu a tvrdí, že společnost na to není připravená. Mnoho Saúdských Arabek si proto pořídilo řidičské oprávnění v cizině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám