Hlavní obsah

Syrská armáda přemisťuje chemické zbraně na tajná místa

– New York

Speciální jednotka syrské armády přepravuje tajně zásoby chemické munice na padesát míst, aby ztížila jejich lokalizaci při případném americkém úderu. Napsal to v pátek americký list The Wall Street Journal s odvoláním na americké a blízkovýchodní zdroje. Operace podle nich zpochybňuje vůli Sýrie podřídit sklady chemických zbraní mezinárodní kontrole.

Foto: Reuters

Syrské vládní síly při postupu

Článek

Do akce je podle amerického listu zapojena elitní „jednotka 450”, jejíž příslušníci zásoby otravných látek přemisťují na nová místa. Agenti americké a izraelské rozvědky sice stále věří, že mají o rozmístění většiny skladů přehled, jsou si ale méně jistí, než tomu bylo dřív, napsal The Wall Street Journal.

Syrský chemický zbrojní program řídí organizace nazvaná Syrské vědecké, studijní a výzkumné středisko a „jednotka 450” je jeho součástí, uvedl list. Jejím úkolem je vyrábět otravné látky, rozmisťovat munici a chránit sklady.

Členové jednotky začali sklady přesouvat v okamžiku, kdy prezident USA Barack Obama pohrozil Sýrii vojenským úderem. Podle západních expertů má Sýrie ve skladech umístěných zejména na západě země až tisíc tun chemických a biologických látek.

Ke sledování pohybů jednotky používá americká rozvědka síť špionážních satelitů. Snímky ale podle listu The Wall Street Journal ne vždy jasně ukazují, jaký náklad vojáci na tahačích převážejí. Informace tohoto typu jsou v USA natolik tajné, že je Washington nesvěřuje ani svým nejbližším spojencům, napsal americký list.

Případným vojenským úderem chce Washington dát velitelům chemického programu na vědomí, že nasazení otravných látek nezůstane bez trestu. Zaútočit přímo na vojáky z „jednotky 450” se ale Američané zdráhají, protože obrovské množství otravných látek by mohlo zůstat bez kontroly. Jakákoli budoucí inspekce, která by syrské chemické zbraně zkoumala, by navíc s příslušníky tajné jednotky musela těsně spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám