Hlavní obsah

Poprava zajatých syrských vojáků ukazuje zvěrstva na obou stranách

– New York • Aktualizováno

Ve středu byly v The New York Times zveřejněny záběry popravy sedmi syrských vojáků, které na jaře 2012 pozabíjela u Idlíbu méně známá skupina Abdula Samada Issy. V době, kdy se USA snaží získat souhlas pro útok na Sýrii kvůli použití chemických zbraní, jasně ukazují, že obě strany se dopouštějí zvěrstev a vedou i psychologickou válku.

Foto: Reuters

Bojovník Svobodné syrské armády pózuje s RPG

Článek

Video popravy zajatců bez soudu propašoval před několika dny ze Sýrie vzbouřenec a Issův bývalý zástupce, který uvedl, že je znechucen vraždami a rostoucí brutalitou vzbouřenců a jejich bezohlednou taktikou, kterou viděl u režimu, jejž chtějí svrhnout.

Na záběru Issa se svými muži stojí u sedmi svázaných polonahých vojáků, na jejichž tělech jsou vidět šrámy po bití. Říká: „Po padesát let se tu ničila Sýrie, po padesát let tu jsou průvodci korupce. Protože nemáte víru ani morálku, přísaháme Pánovi trůnu a toto je náš slib: Zaplatíte dvakrát tolik svou krví, každý den bude krveprolití. Pomstíme se.“ V tu chvíli střelí jednoho z vojáků do hlavy. Pak začnou pálit jeho muži. Těla vojáků skočila v neoznačeném masovém hrobě.

Bývalý obchodník a dobytkář, sedmatřicetiletý Abdul Samad Issa, zvaný strýc, protože jeho zástupci jsou dva jeho synovci, vede skupinu asi tří set mužů od počátku povstání. Za své peníze si opatřil zbraně, protože se chtěl pomstít režimu.

Videa zvěrstev páchaná oběma stranami ukazují, že právě občanské a sektářské války patří k nejkrutějším a nejbezohlednějším. Zpochybňují ale plán USA cvičit ne desítky, ale tisíce bojovníků proti Asadovi, jehož režim je podezřelý z použití sarinu u Damašku. Mnozí z nich jsou nejen hrdlořezové, stejně jako milice bojující po boku Asadových vojáků, ale také jsou napojeni na sunitské radikální skupiny včetně Al-Káidy, což je zejména případ fronty An-Nusrá, která patří k nejbojeschopnějším.

Navíc je opozice nejednotná a není jasné, zda po pádu Asada se jednotlivé skupiny nepustí do boje mezi sebou.

Zveřejnění rok a půl starého videa v době, kdy se diskutuje o útoku na Sýrii a média zaplavily neověřené obrázky obětí útoku, ukazuje, že obě strany bojují nejen zbraněmi, ale vedou také psychologickou válku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám