Hlavní obsah

Putin chce důkaz o vině Asada, podle Ruska plyn víckrát použili vzbouřenci

Moskva

Vladimir Putin chce zařadit otázku řešení syrské krize na program jednání summitu nejvyspělejších zemí G20, který začíná ve čtvrtek v Petrohradě. Rusko dosud striktně odmítalo Američany plánovaný zásah proti Sýrii, Putin ale naznačil, že by Rusko mohlo nechat projít rezoluci Rady bezpečnosti OSN, pokud se jasně prokáže vina Asadova režimu. Podle Ruska už sarin jednou použili povstalci.

Foto: Misha Japaridze/Pool , Reuters

Putinova vláda původně odhadovala výdaje ve výši 12 miliard dolarů.

Článek

Putin navrhne zařadit syrskou krizi do programu jednání summitu. Bez souhlasu ostatních účastníků ale Moskva svévolně měnit program nebude. Na pořadu zatím figurují hospodářská témata jako finanční regulování, makroekonomická stabilizace či boj s krizí.

Putin ve středu zopakoval varování, že vojenský zásah Západu proti Damašku bez souhlasu OSN by Moskva považovala za „akt agrese”. Nevyloučil ale, že Rusko úder proti Sýrii v Radě bezpečnosti OSN podpoří, pokud se bez jakékoli pochybnosti prokáže, že režim Bašára Asada použil chemické zbraně.

Rusko podle Putina žádné hodnověrné důkazy nezískalo: ”Nemáme ani žádné údaje o těch chemických látkách. Stále není jasné, zda šlo o chemické zbraně nebo o nějaké neškodné chemické látky, a zda je skutečně použila oficiální vládní armáda,” prohlásil Putin.

Foto: Reuters

Syřané jedou na motorce mezi zničenými budovami v Homsu.

Prezident zpochybnil i důvěryhodnost veřejně publikovaných videozáznamů, které podle západních zemí dokumentují jeho tragické následky: ”Jsou to děsivé obrázky. Otázkou ale je, kdo je pořídil, co vlastně ukazují a kdo je za to odpovědný. Záběry nedávají odpověď na otázky, které máme. Existuje názor, že jde o montáž rebelů napojených na Al-Káidu, kteří se vždycky vyznačovali mimořádnou brutalitou.„

Povstalci podle Rusů už plyn použili

Ruské ministerstvo zahraničí ve středu zmínilo, že masivní zveřejňování informací o tom, kdo je vinen údajným útokem za použití chemických zbraní „je dlážděním cest pro vojenskou akci”. Zmínilo, že se tak děje ještě předtím, než zveřejnili své závěry.

Podle ruského ministerstva zahraničí navíc zdůrazňování útoku z 21. srpna u Ghúty má zakrýt „případy otrav syrských vojáků z 22., 24., a 25 srpna”.

Foto: Stringer, Reuters

Syrští vzbouřenci připravují minomet

Chemická munice povstalců

Web Russian Times v této souvislosti připomenul, že povstalci už jednou plyn použili. Ruští experti zkoumali vzorky odebrané u Halabu v Chán Asalu, kde byl plyn použit 19. března, kde zemřelo 27 lidí.

Podle nich plyn použili povstalci, uvádějí v závěrech své stostránkové zprávy, kterou předalo Rusko v červenci OSN. Svědčí o tom prý několik důkazů. Především použitá munice, která „nepatří mezi standardní munici syrské armády a svých charakterem a parametry odpovídá neřízeným rektovým granátům vyráběným na severu Sýrie brigádou Bašair an-Nasr,“ Mělo jít o střelu označovanou Bašajr 3.

Jako rozbuška byl použit hexogen (RDX), který se nepoužívá ve standardní chemické munici syrské armády. Střepiny a půda obsahovaly „neprůmyslově vyrobený sarin a isopropylfluorofosfát, který používaly západní státy při výrobě chemických zbraní za druhé světové války“.

I vyšetřovatelé OSN uváděli, že je vysoce pravděpodobné, že v březnu mohli sarin použít povstalci. Jednoznačný viník plynového útoku nebyl určen.[celá zpráva]

Podrobná francouzská zpráva o chemickém útoku z 21. srpna a jeho pozadí sice viní Asadův režim, současně ale uvádí, že je nutné zajistit vzorky a zkoumat, zda použitý sarin byl vyroben průmyslově. Zpráva uvádí, že Sýrie má vyspělou technologii výroby chemických zbraní a používá při ní látky a stabilizátory, jejichž objev na místě útoku by byl nepřímým důkazem, že plyn použil Asadův režim. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám