Hlavní obsah

Použití sarinu se nesmí opakovat, hájí Obama útok na Asadovu Sýrii

– Washington/Ženeva • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve středu vysvětlil, proč se rozhodl pro útok na Sýrii. Preventivní úder má režimu Bašára Asada zabránit v dalším použití chemických zbraní. Získal podporu klíčových republikánských politiků v Kongresu, který má akci schválit. Obama hovoří o omezeném úderu, podle BBC má jít ale o širší akci, ne pouze o krátkou vlnu náletů.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama hovoří po setkání s republikánskými šéfy Kongresu

Článek

Podle některých zpráv Obama plánuje širší akci proti Sýrii a neskončí jen u vlny náletů, jak uvedl na veřejnosti. Tyto informace se objevily, když vysocí politici jednali na výboru Kongresu pro bezpečnost, který akci podporuje.

Experti už dříve uváděli, že vlna náletů nemůže nic vyřešit.

Foto: Larry Downing, Reuters

Předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner (vlevo) při jednání s Barackem Obamou o úderu na Sýrii

"To, co nyní předkládáme, je omezené. Je to přiměřené a rozloží to Asadovy (vojenské) možnosti," řekl Obama. "Zároveň máme širší strategii, která nám dovolí posílit možnosti opozice," dodal.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner považuje po setkání s Obamou za nutné na chemický útok v Sýrii zareagovat a jen Spojené státy podle něj mají prostředky na to, aby Asada zastavily: "Spojené státy to musí učinit." I další republikán Eric Cantor s útokem souhlasí: "Asadova Sýrie, to je sponzor terorismu, ztělesnění darebáckého státu, který dlouho představuje přímou hrozbu pro americké zájmy a naše partnery."

Spor o pachatele útoků

Během setkání se zástupci zákonodárců Obama podle AP naznačil, že je ochoten svou žádost o souhlas úderu proti Sýrii upravit.

Německá kancléřka Angela Merkelová se nevzdává naděje, že Rada bezpečnosti OSN nakonec dospěje ke společné reakci na srpnový chemický útok v Sýrii: "Není to příliš pravděpodobné, ale musíme využít i tu nejmenší příležitost," řekla. Berlín se do útoku zapojit nechce.

Časopis Der Spiegel s odvoláním na důvěrné informace šéfa německé rozvědky BND Gerharda Schindlera napsal, že chemický útok byl velmi pravděpodobně dílem syrského režimu. Podle BND armáda použila sarin k útoku proti opozici už dřív, ale v nižších koncentracích.

Naopak syrský velvyslanec v Moskvě Rijád Haddád řekl, že Rusko disponuje fotografiemi, které dokazují odpovědnost syrských povstalců za nasazení chemické munice. Rusko prý má obrázky, z nichž je možné usuzovat na místo i čas startu raket se smrticí municí.

Vlna uprchlíků narůstá

Americký prezident přišel s vysvětlením cíle akce v den, kdy OSN oznámila, že v sousedních zemích jsou už dva milióny uprchlíků ze Sýrie, zatímco před šesti měsíci to byl jen milión a půl. Nejvíce jich uteklo v srpnu, když začali utíkat Kurdové do iráckého Kurdistánu. Jde o evidované uprchlíky, kteří se registrovali, takže skutečné číslo bude vyšší.

Podle Vysokého komisaře pro uprchlíky většina utečenců nemá nic než oděv. Polovinu tvoří děti, tři čtvrtiny z nich jsou mladší jedenácti let.

Jen 118 000 uprchlých dětí může dál chodit do nějaké školy a pouhá pětina z nich dostává i rady expertů nebo psychologů, což vyvolává obavy z další ztracené generace.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Syrský uprchlický tábor v Turecku

Mezinárodní humanitární organizace varují, že mají jen 47 procent z nezbytných fondů na to, aby uprchlíkům poskytly nejzákladnější potřeby.

Nejvíce uprchlíků je v Libanonu, kam jich odešlo 700 000. Každý sedmý obyvatel Libanonu je nyní uprchlý Syřan. Další nejvyšší počty uprchlíků jsou v Jordánsku a v Turecku.

Podle OSN dalších čtyři a čtvrt miliónu Syřanů ztratilo domov ve své vlasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám