Hlavní obsah

Mursího budou soudit za podněcování k vraždám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Sesazený egyptský prezident Muhammad Mursí bude souzen za podněcování k násilí a k vraždám demonstrantů protestujících v prosinci před jeho palácem. V neděli o tom rozhodl egyptský prokurátor. Termín zahájení procesu podle agentury DPA zatím nebyl stanoven.

Foto: Reuters

Odstavený egyptský prezident Muhammad Mursí na archivním záběru

Článek

Mursí bude souzen společně se 14 dalšími členy islamistického Muslimského bratrstva. I ti byli obviněni „z páchání násilí a podněcování k zabíjení a násilí”. Mezi dalšími obviněními jsou i vysocí představitelé bratrstva Muhammad Baltagi a Assám Arjan.

Loni 4. prosince se sešlo několik desítek tisíc jeho odpůrců, kteří protestovali proti jeho dekretu, jenž mu zajišťoval nenapadnutelnost jeho rozhodnutí, a proti spornému návrhu ústavy, který byl ve spěchu schválen parlamentem s převahou islamistů. Protestující požadovali, aby Mursí odvolal plánované referendum a zrušil dekret. V druhém později vyhověl. [celá zpráva]

Vyšetřování prokuratury podle egyptské agentury Mena ukázalo, že Mursí požádal republikánskou gardu a ministra odpovědného za policii, aby protest před palácem ukončili. Ti to ale odmítli kvůli obavám z krvavé konfrontace.

Druhý den Mursího stoupenci a islamistické bojůvky zaútočili na protestující, kteří se před prezidentským palácem utábořili, což vyústilo v krvavé pouliční bitky, po nichž zůstalo nejméně sedm mrtvých. [celá zpráva] Odpůrci Mursímu zazlívali, že se při obraně svého paláce spoléhá na organizované gangy.

Mursího odstavil armáda

Mursí byl už dříve obviněn z plánované vraždy některých vězňů, důstojníků a vojáků, když se on a několik dalších šéfů bratrstva dostalo na svobodu při velkém útěku z vězení v lednu 2011.

Mursího, který vzešel z řad Muslimského bratrstva, odstavila po roce jeho působení v prezidentském úřadu 3. července armáda. [celá zpráva]

Od té doby je vězněn na neznámém místě. Muslimské bratrstvo proti svržení pořádá v celé zemi protesty a označuje ho za puč. Při rozhánění dvou táborů jeho příznivců a následném násilí zahynulo v srpnu 525 lidí. [celá zpráva]

Podle DPA policie v provincii Mínja ve středním Egyptě v neděli zatkla dalších šest členů Muslimského bratrstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám