Hlavní obsah

Inspektoři OSN v Sýrii se ocitli v palbě odstřelovačů

Novinky, rei
Damašek
Aktualizováno

Zbrojní inspektoři OSN v Sýrii se v pondělí stali opakovaně terčem odstřelovačů. Útok na kolonu jejich aut se udál, právě když byli vyšetřovatelé na cestě do oblasti Ghúta východně od metropole Damašku. Tam podle opozice armáda minulý týden podnikla útok nervovým plynem. Inspektoři to mají prověřit.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Kolona aut inspektorů OSN v Damašku.

Článek

Jedno z aut Spojených národů bylo při střelbě poškozeno a konvoj se kvůli jeho výměně musel vrátit na stanoviště syrské armády.

Státní televize podle agentury Reuters záhy obvinila z útoku „teroristy”.

Inspektoři cestou do Ghúty musí z Damašku projet oblastmi kontrolovanými vládními silami i povstalci. Již krátce poté, co auta vyjela, explodovalo v jejich sousedství několik granátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inspektoři OSN vyrazili vyšetřovat údajný chemický útok u DamaškuVideo: Reuters

Skupina dvaceti inspektorů, která do Sýrie dorazila před dvěma týdny, dostala od syrské vlády v neděli povolení prošetřit nařčení opozice, že armáda v Ghútě minulý týden použila nervový plyn a víc než 300 lidí zemřelo. Dočasný klid zbraní přislíbili kromě vládních sil i rebelové. [celá zpráva]

Experti by měli v pondělí na pěti místech u Damašku odebrat vzorky zeminy, krve a lidské tkáně.

Nařčení o tom, že zde armáda minulý týden použila chemické zbraně, lékaři s jistotou nepotvrdili. Popsali ale, že pacienti, které minulou středu ošetřovali, měli příznaky otravy. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

OSN už jednou svoji pozorovatelskou misi ze Sýrie odvolala. Stalo se tak před rokem právě kvůli opakujícím se útokům na inspektory.

Reklama

Výběr článků

Načítám