Hlavní obsah

Hanebný milník války: Ze tří miliónů syrských dětí jsou bezdomovci

Novinky, rei
New York
Aktualizováno

Občanská válka v Sýrii vyhnala z domovů už tři milióny dětí, oznámil Dětský fond OSN (UNICEF). Milión dětí muselo zemi opustit, další dva milióny jsou na útěku na jejím území. Unicef to označil za „hanebný milník“ déle než dva roky trvajícího konfliktu, který si vyžádal přes 100 000 obětí.

Foto: ČTK/AP

Syrští uprchlíci

Článek

Děti nyní podle OSN tvoří polovinu všech uprchlíků ze Sýrie. Tři čtvrtiny z nich jsou mladších jedenácti let.

„Tito mladí Syřané ztrácí své domovy, příbuzné a budoucnost. I když překročí hranici a dostanou se do bezpečí, jsou traumatizovaní, trpí depresemi a potřebují naději,“ citovala stanice BBC vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Antónia Guterrese.

Hanba padá na nás na všechny.
Anthony Lake, výkonný ředitel UNICEF

Většina dětí směřuje ze Sýrie do Libanonu, Jordánska, Iráku, Turecka, ale i Egypta a dalších zemí v severní Africe. Část míří také do Evropy.

Spojené národy varují před nástupem celé ztracené generace, která nebude schopna zajistit Sýrii stabilitu a možná ani mír. „Hanba padá na nás na všechny,“ poukázal výkonný ředitel UNICEF Anthony Lake.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Syrští uprchlíci v kurdské oblasti na severu Iráku

OSN před časem poukázala na to, že krize s uprchlíky je nejhorší od genocidy ve Rwandě před 20 lety. Před boji od března 2011 uprchlo víc než 1,7 miliónu Syřanů. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: OSN, Novinky

Agentury OSN nemají dost prostředků na pomoc, k dispozici není ani 40 procent potřebných peněz. Jen 118 000 dětských uprchlíků tak dostalo možnost pokračovat ve svém vzdělávání a pouhé pětině se dostalo pomoci psychologů.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrské scudy zabily stovky civilistů

Syrská armáda při bojích se vzbouřenci vystřeluje balistické rakety na místa obývaná civilisty. V pondělí to uvedla organizace na ochranu lidských práv Human...

Asad unikl atentátu

Na konvoj se syrským prezidentem Bašárem Asadem zaútočili v Damašku atentátníci z Brigády Livá al-Islám (Prapor islámu). Vypálili na něj rakety, uvedla...

Výběr článků

Načítám